10 mozaikszó, amiket ismerned kell

Szeretnéd dekódolni a Snapchat, WhatsApp, Messenger, Signal, Insta stb. üzeneteket, de hirtelenjében nem is mindegyik appról tudod pontosan, hogy micsoda?!  Nos, hello boomer, üdv 2023-ban, LOL!

A mozaikszavak haszna és szerepe

A mozaikszó-képzés előfordulásának gyakorisága napról napra nő. Ennek oka, hogy az írás, különösen a kézírás egyre inkább kiveszik a mindennapokból, helyette pedig marad a sok pötyögés… A telefonok és tabletek kisebb felülete, az olykor hirtelenjében túl soknak tűnő ujj, az egyre fogyatkozó idő és a visszavonhatatlanul fokozódó rohanás, valamint az átláthatóságot segítő egyszerűsítések együtt járulnak hozzá a mozaik- és betűszavak kialakulásához, mutációjához.

 

A kamaszok körében ezek a szavak értelemszerűen még népszerűbbek, hiszen segítségükkel a tinik elrejthetik, mintegy kódolhatják mondandójukat a felnőttek elől. Saját belső, önálló szabályokkal rendelkező nyelvi játszóteret teremthetnek maguknak, melybe nem nyer bebocsátást akárki.

10 angol mozaikszó, amit szülőként neked is ismerned kell

Nem akarod, hogy túljárjanak az eszeden? Jobb, ha megismered ezeket a kifejezéseket, így, ha találkozol velük, rögtön tudod, mit csinálj!

 

BAE, azaz ‘before anyone else’, vagyis mindenki más előtt. Általában egy jóbarát, vagy a kiszemelt fiú/lány jelölésére használják

CAP, azaz ‘fake’ vagy ‘lie’. Magyarul leginkább a kamu kifejezés illik rá.

CRASHY, azaz ‘crazy + trashy’, más néven olyan valaki, aki egyszerre őrült és kínos.

FOMO, azaz ‘fear of missing out’. Folyamatos, kényszeres online vagy offline jelenlét, nehogy lemaradjunk valamiről.

GOAT, azaz ‘Greatest of All Time’, vagyis mind közül a legjobb.

GUCCI, azaz menő.

NOOB (vagy newbie), vagyis egy olyan ember, akinek fogalma sincs arról, hogy mit csinál, illetve nem ért semmihez.

SUS, vagyis ‘suspicious’, azaz gyanúsan viselkedő személy. Olyan valaki, akiben nem szabad megbízni.

WTTP, vagyis ‘Want to trade photos?’, azaz nagyjából ‘Küldünk egymásnak magunkról képeket?’ megfelelője. Ha ezzel szembesülsz, szidás helyett inkább magyarázd el csemetédnek az online fotómegosztásban rejlő veszélyeket és mutasd meg, hogyan terjednek a virális tartalmak a neten.

LMIRL, vagyis ‘Let’s meet in real life!’, azaz ‘Találkozzunk élőben is!’ Ha ezt látod gyermeked chatjében, érdemes vele elbeszélgetni az online ismerkedés veszélyeiről.