Nyelvtanulás kisgyermekkorban – ártalmas-e az anyanyelvre?

A korai nyelvtanulásnak rengeteg ellenzője és egyre növekvő számú, elszánt követője van. A jövő útja, múló hóbort vagy tévedés – amely károkat is okozhat – a kisgyerekkori idegennyelv-tanulás?

Amikor az ember eldönti, hogy belevág egy új nyelv elsajátításába, hihetetlen lelkes tud lenni, pláne, ha valóban saját elhatározásból dönt úgy, hogy nyelvet tanul és nem más nyüstölésére. Elkezdi tanulni az adott nyelvet, de egy idő után elakad, megtorpan és ez a szinusz-görbe mindenkire egytől-egyig igaz…

Ma olyan sok tanulási és tanítási módszer létezik, hogy már-már kihívás elé állít tanárt és tanulót egyaránt, amikor ki akarja választani a megfelelőt vagy a „legjobbat”. 

Hogy igazán jól megtanuljunk egy nyelvet, rengeteg időt és energiát kell befektetnünk a kívánt eredmény elérése érdekében. A tanulási folyamat során óhatatlanul lesznek holtpontok, sokszor érezzük azt, hogy nem haladunk úgy, ahogy szeretnénk.

Folyékonyan beszélni egy idegen nyelvet hosszú évek gyakorlásába kerülhet. Azonban senki sem szeretne 3-5 évet száraz nyelvtani feladatokkal tölteni, amíg végre valódi magabiztossággal meg tud szólalni egy társaságban.

Hogyan lehetne felpörgetni az idegennyelv-tanulás gyorsaságát és hatékonyságát?

Íme 6 gyakorlatban is működő módszer!