8 tippünk a beszédkészség fejlesztésére

♦   Az angol nyelvtanulás egyik, relatíve legszórakoztatóbb és legkifizetődőbb része az angol beszédkészséged fejlesztése, gyakorlása.

Ha már elérted azt a szintet, hogy egy kicsit is tudsz angolul beszélni, akkor számos nyelvtanulási módszer áll rendelkezésedre, amivel hatékonyan fejlesztheted a beszédkészségedet.

Az angol beszédfejlesztés lehet szórakoztató is. Az alábbi módszerekkel.

Íme 8 azonnal alkalmazható tipp, amivel gyorsan fejlesztheted és hatékonyan gyakorolhatod az angol kommunikációt.

 

♦   1. Beszélj, beszélj, beszélj

♦   Legyél magabiztos és beszélgess angolul olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet és annyi emberrel, amennyivel csak tudsz.

Ne legyél szégyenlős, félénk azért, mert attól félsz, hogy hibákat fogsz elkövetni. Ez gátol a folyékony angol beszéd elsajátításában.

Minél többet gyakorolsz, annál jobb és magabiztosabb leszel az angol kiejtésedben és a szókincsedben.

 

♦   2. Használd ki a technológia adta lehetőségeket

♦   Az okostelefon hatékony eszköze lehet az angol nyelvtanulásnak.

Jegyezz le minden egyes új angol szót az okostelefonodra, szótározd ki azokat és amikor üres percek vagy órák vannak a napjaidban (például, amikor utazol), akkor tanuld is meg őket.

 

♦  3. Gyakorolj „hallott szöveg értése” feladatokkal

♦Hallgass híreket és zenéket angol nyelven és közben figyeld a feliratot vagy a dalszöveget, hogy gyakorolhasd a szavak kiejtését.

A VOAnews.com angol nyelvtanulási weboldalnál jobb és hasznosabb forrást nem tudok neked ajánlani.

Elképesztő mennyiségű érdekes hírt és cikket olvashatsz angolul, amelyekhez feltöltik azok audio változatát is. Így az angol szövegértésed mellett, a kiejtésedet és a listening-edet is remekül fejlesztheted.

 

♦   4. Olvass hangosan

♦   Olvass fel magadnak egy újságot vagy egy magazint hangosan.

Még akár a kedvenc TV-műsorod szövegkönyvét is megtalálhatod angolul online.

Ez egy remek módszer az angol kiejtésed gyakorlására, mert csak arra kell koncentrálnod, hogy a kiejtésed jól hangzik-e, nem kell a nyelvtan miatt aggódni.

 

♦   5. Minden nap tanulj meg egy új szót

♦   Válassz ki egy új angol szót és alkoss vele különböző mondatokat.

Addig használd ezt a szót, amíg 100%-os bizonyossággal nem rögzítetted a hosszútávú memóriádba. És addig, amíg azt nem veszed észre, hogy már rendszeresen használod a mindennapi angolozás során.

 

 ♦  6. Nézz filmeket és sorozatokat angolul

 ♦  Neked is van kedvenc filmed és/vagy sorozatod, ugye?

Nos, akkor most azt a feladatot kapod tőlem, hogy kezdd el nézni ezeket angol nyelven is és fordíts különös figyelmet az új angol szavakra és a kiejtésre egyaránt. Utánozd a színészt és meglátod, könnyedén belejössz az angol beszédbe.

 

♦   7. Szerezz angol beszélgetőpartnereket, barátokat

♦ Ismerkedj angol anyanyelvű emberekkel, vagy másokkal, akik szintén az angol beszédkészségüket szeretnék fejleszteni. Beszélgess velük hétköznapi témákról és azokról a dolgokról, amiket eddig tanultál és folytassatok eszmecserét.

Erre a célra jó például a tolearnenglish.com kb. 2 millió regisztrált felhasználóval. Itt ingyen chat-elhetsz a világ minden tájáról olyan emberekkel, akik szintén szeretnék fejleszteni angol nyelvtudásukat, beszédkészségüket.

Az Interpals.net pedig szintén egy olyan oldal, ahol külföldi fórumozókkal, chat-előkkel beszélgethetsz.

 

♦    8. Használj audio alapú szótárat is

♦  Az ingyenes online szótárak gyakran mellékelik a keresett szavak audio változatát, hogy ellenőrizhesd a kiejtésedet.

Ilyen például a sztaki.hu vagy a topszotar.hu is. És számos klassz szótár alkalmazást tölthetsz le az okostelefonodra. Például innen (Google Store).

 

De ügyelj arra, hogy ne hagyatkozz mindig a szótárra. Ne könnyítsd meg túlságosan a dolgodat. Először próbáld meg magad kimondani az új angol szavakat, majd csak ezután ellenőrizd, hogy helyes volt-e a kiejtésed.