A nyelvtanulás az egyik legjobb befektetés az életben

Miért jó befektetés a nyelvtanulás?

Két idézet is eszembe jut, ha arra gondolok, hogy miért jó befektetés a tanulás bármilyen formája. Az egyik egy kínai közmondás, mely magyarul körülbelül így hangzik: A tanulás olyan kincs, mely mindenhová követi tulajdonosát.

A másik idézet az orosz írótól, Szolzsenyicintől származik és magyarul annyit tesz: Csak azt birtokold, amit mindenhová magaddal vihetsz: tudj nyelveket, ismerj országokat és ismerj embereket. Legyen emlékezeted az utazótáskád. Az idézetek magukért beszélnek.

Hogy miért az egyik legjobb befektetés a nyelvtanulás, azt a lehetséges célok meghatározásával szeretném szemléltetni. Számos statisztika áll rendelkezésre, ami alátámasztja, hogy a nyelvtudással rendelkezők fizetése hány százalékkal magasabb, mint az idegen nyelvet nem beszélőké, vagy hogy mennyivel több pozíció közül válogathatnak a munkaerő piacon.

Akinek fontosak a számok, az interneten találhat erre vonatkozó információt. Ugyanakkor, lássuk be, valahol ezt statisztikai adatok nélkül is tudjuk, sőt, talán tapasztaltuk is már!

Én inkább felvázolom, hogy milyen kisebb-nagyobb előnyökhöz jutsz, ha beszélsz valamilyen idegen nyelvet. Ezek az előnyök válhatnak azután céllá és motiválhatnak hosszú távon. A motiváció a legfontosabb tényező ha nyelvtanulásról van szó. Ha motivált vagy, megtalálod a módját, hogy elérd a célod!

 

Kezdjük azokkal a tényezőkkel, melyek leginkább kényszerítő erővel hatnak:

az iskolában kötelező

felvételi követelmény a felsőoktatásban + rengeteg plusz pontot kapsz érte!

munkahelyen szükséges

A fenti esetek jó példák arra, amikor az ember nem igazán tudja kikerülni, hogy a nyelvtanulás rögös útjára lépjen, ugyanakkor ami kötelező, az még nem biztos, hogy élvezetes is.

 

Mi tartja a tanulót a nyelvtanulás sok energiabefektetést igénylő, rögös útján?

Három dolog nélkülözhetetlen:

hosszú távú motiváció

folyamatos gyakorlás (Hogyan is?)

a tanulás élvezete

Ezek biztosítják számodra, hogy akkor is folytasd, amikor kicsit belefáradsz, mert valami nem megy a fejedbe vagy mert éppen azzal szembesültél, hogy „milyen keveset tudsz”, amikor frusztrál, hogy nincs elég időd a tanulásra, esetleg anyagi akadálya van, hogy nyelvtanárhoz járj.

Csak pillants vissza a három nélkülözhetetlen dologra! Van motivációd, célod? Akkor nem fogod abbahagyni! Válts kisebb lépésekre, próbálj ki más módszereket, járj ritkábban fizetett órákra (havi 1-2 konzultáció is nagy segítség!), a lényeg, hogy folytasd és élvezz minden apró kis lépést, eredményt!

 

Vedd észre, ha valami sikerül! Ha

nyaraláskor megérteted magad a pincérrel, a helybéliekkel

útba igazítást tudsz kérni amikor eltévedsz egy idegen városban

el tudod olvasni a turistáknak szóló információkat, ezáltal sokkal tartalmasabbá téve a nyaralásodat

külföldi játékosokkal csetelsz online játék közben

el tudsz olvasni egy érdekes írást az interneten

önállóan megírsz egy idegen nyelvű levelet a munkahelyeden

megérteted magad a külföldi ügyféllel, kollégával

elolvasol egy-egy szakmába vágó idegen nyelvű írást és ezzel tájékozottabbá válsz.

 

Keress további célokat! Folytasd a tanulást, hogy

külföldön se érezd magad elveszve és támaszkodhass (a kézzel-lábbal mutogatáson túl is!) kommunikációs képességeidre

tartalmas ismeretségeket, barátságokat köthess, melyek szélesítik a látókörödet,és egyéb előnyökhöz juttathatnak (pl. külföldi munka, gyermeked számára tanulási lehetőség, vagy csak egy olcsó szállás a legközelebbi nyaraláskor)

idegen nyelvűkönyveket olvashass (amit én csak úgy hívok: „double pleasure” = „dupla élvezet” 🙂

el tudj olvasni hasznos, érdekes írásokataz interneten a téged érdeklő témában, nem csak az anyanyelveden! Meglepődsz majd, mennyire kinyílik a világ!

diákcsere programban vehess részt (hatalmas élmény és fejlődési lehetőség, de csakis azok közül válogatnak, akik már beszélik valamennyire az adott nyelvet!)

magasabb fizetéshez, előléptetéshez juthass a munkahelyeden

részt vehess idegen nyelvű konferenciákon, rendezvényeken, kiküldetésen

jobban megértsd a téged körülvevő világot, különböző kultúrákat

edzésben tartsd az agyad (az idegen nyelv tanulás még az agy szürkeállományának összetételére is pozitív hatással van, csak úgy mint a sport az izmokra!)

Gondold át mi motivál leginkább. Oszd meg tanároddal a céljaidat és döntsétek el milyen módszer felel meg leginkább a szükségleteidnek.

Ha csökken a tanulási kedved, kérd, hogy váltsatok módszert, próbáljatok ki valami újat. Ez fenntartja az érdeklődésedet és átsegít a hullámvölgyeken (amik természetesek minden hosszabb tanulási folyamat során).

… és nem utolsósorban egyszerűen csak élvezd, hogy valami újat tanulsz!