Agymozgató hobby = nyelvtanulás

Nagyon jók ezek, hiszen tényleg el tudnak lazítani. De miért ne választhatnánk ezek mellé egy olyat is, ami az agyunkat mozgatja meg? Tanuljunk meg egy új nyelvet!

Elsőre talán nem tűnik kikapcsolódásnak a nyelvtanulás, hiszen nem egy könnyű dologról van szó. Azoknak, akiknek az iskolában esetleg rossz élményeik vagy kudarcuk volt ezen a téren, felnőttként nem szívesen foglalkoznak vele újra. Pedig már egy kicsi pozitív élmény is elég ahhoz, hogy újra nekigyürkőzzünk. Például ha a családi nyaralás során meg tudjuk venni a belépőjegyünket vagy az ebédünket, a munkahelyen egy külföldi ügyfélnek pár szóval tudunk segíteni, értünk egy angol nyelvű egyszerű poént a neten vagy egy dalszövegnek a refrénjét. Ezek apró dolgok, de ilyenkor talán úgy érezzük, a világ egy kicsit többet mutat nekünk az arcából. Hát még ha teljesen megtanulunk egy új nyelvet! Választhatunk a sokak által beszélt világnyelvek közül, vagy egészen egzotikusak közül is. Némelyik nyelv írásmódjának a megtanulása és írása igazi művészi kihívást jelent

 

Egyértelmű előnye mindenféle új dolog megtanulásának, hogy az agyunkat megtornáztatjuk egy kicsit, hiszen ilyenkor nem a hétköznap megszokott dolgokkal foglalkozunk. Így van ez a nyelvtanulással is. Ez megnyilvánul például abban, hogy könnyebben tudunk majd memorizálni, vagy jobban tudunk koncentrálni egy adott dologra. Miközben tanulunk és egyre több mindent érünk el, nőni fog az önbizalmunk is. Valószínűleg többre vagyunk képesek, mint elsőre gondolnánk. Persze legkönnyebben a gyerekek tanulnak, de nincs az az életkor, amikor felesleges lenne elkezdeni a nyelvtanulást. Már napi pár perccel is szép eredményt lehet elérni, persze csak ha rendszeresek vagyunk.

 

Miközben egyre jobban mélyítjük az ismereteinket, rájövünk, hogy izgalmasabb a tanulás, ha a tanult nyelvet beszélő nép kultúráját is tanulmányozzuk egy kicsit. Talán egyes források csak az adott nyelven elérhetőek, így még izgalmasabb a kutatás. A kulturális sokszínűség jobb megismerése pedig nyitottabbá és érdekesebbé tehet minket. Ez jól fog jönni a következő külföldi utazás során, vagy ha egy társaságban találkozunk egy más anyanyelvű személlyel. Minden alkalmat használjunk ki a gyakorlásra, hiszen így lehet állandóan finomítani. Például egy énektanár sem tud a hangtechnikánkon javítani, ha nem hall minket énekelni. Így mi is minden adandó alkalommal használjuk a már meglévő szókincsünket, nem félve a kijavításoktól. Jó módszer még a gyakorlásra például eredeti nyelven filmeket vagy videókat nézni, irodalmi alkotásokat olvasni, zenéket hallgatni.

 

Ha már tudunk társalogni a kiválasztott nyelven, olyan kapcsolatokra tehetünk szert, amikre azelőtt sosem lett volna lehetőségünk. Nem is beszélve arról, hogy többféle továbbtanulási- vagy munkalehetőségünk is lesz. Egy utazás során sokkal több mindnet leszünk képesek saját magunk elintézni. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nőjünk egy kicsit a saját szemükben.

Forrás: BLVD.hu