Angol állásnevek magyarul

Ebben a részben három értékesítéshez és egy a marketing és a pénzügy határán található állásról adunk definíciót. 

Sales manager:

"Értékesítési vezető a magyar megfelelője. A vállalat termékeinek értékesítéséért felelős csapat vezetője. Az értékesítési stratégia alakítása, a tervezett árbevétel biztosítása, a csapat vezetése, a munka koordinálása, éves keretszerződések megkötése is beletartozik a feladatkörébe. Az árképzésbe nincs mindig beleszólása.

Nagyobb cégeknél a sales manager felett áll még a sales director. Ebben az esetben a sales manager a logisztikai és a marketingmenedzserrel egy szinten helyezkedik el. Ha nincs sales director, akkor az értékesítés-marketing-logisztika hármasból a sales menager az első az egyenlők között. A sales manager vezetői pozíció, több éves gyakorlat, vezetői képességek és nyelvtudás szükséges a sikeres pályázáshoz."

Key account manager:

"Az értékesítési csapatban a sales manager beosztottja a key account manager. Az üzletkötőnél magasabb, de nem vezetői pozíció.

Nagyobb cégek esetében vannak nagyobb és kisebb ügyfelek. A key account manager a nagy ügyfelekkel tartja a kapcsolatot, nagyobb jogosítványai vannak az üzletkötőknél: a megbízók egyedi igényeihez alkalmazkodva köthet szerződést, árkedvezményt adhat, kampányokat szervezhet.

Mivel egy cégnél sok esetben 2-8 közötti a nagy ügyfelek száma, az üzletkötőknél (sales representative) kevesebben vannek egy cégnél. Általában 3-4 év üzletkötői tapasztalat után emelik ki az értékesítőt key account managerré.

Mivel nem vezetői munka, ezért a vezetési készség megléte nem feltétel, viszont a nyelvtudás már igen."

Sales representative:

"Az értékesítési csapat elő szintjén helyezkedik el, a magyar terminológiában üzletkötőnek nevezik. Feladata a cég termékeinek értékesítése, meghatározott bevétel produkálása. A sales representative pozícióra pályakezdők is jelentkezhetnek, a kereskedelmi főiskolai diploma előnynek számít. Általában elegendő az alapszintű nyelvtudás.

A három értékesítői pozíciónál fizetési szempontból a sales representative és a key account manager között érzek nagyobb ugrást (hozzávetőleg havi bruttó 200 ezer illetve 350-400 ezer forint), míg a sales manager fizetése körülbelül 450 ezer forintnál kezdődik. Természetesen ezek becsült számok, iparágtól, a cég méretétől függően nagy eltérések lehetnek."

Business analyst:

"A pozíció a marketing és a pénzügy között helyezkedik el, sales controllerként is hívják ennek a munkakörnek a betöltőjét. A business analyst termékcsoportok, üzletágak értékesítési eredményeit, a konkurencia termékeit, árait, a cég piaci részesdését annak változását figyeli. Trendeket vázol fel, a folyamatokból következtetéseket von le.

Matematikai, gazdasági érzék, piaci és kereskedelmi ismeret mindenképpen szükséges a sikeres munkavégzéshez. Ebből következik hogy általában a gazdasági vagy kereskedelmi diplomások helyezkednek el ebben a pozícióban. A business analyst mint elnevezés általában nagyobb cégeknél jelenik meg önálló munkakörként. Közép- és kisvállalatoknál sok esetben a termékmenedzserek vagy marketingmenedzserek végzik ezt a munkát. Pályakezdőként is lehet jelentkezni erre a munkára."

Forrás: HR Portál