Angol hangoskönyvek ingyen

Ebből a cikkből megismerheted a legjobb letöltő helyeket.

Lehet, hogy azon gondolkozol, mi a jó abban, ha hangoskönyvet hallgatsz (mennyivel jobb zenét hallgatni, ha a buszon zötykölődsz, nem igaz?) Persze, az is fontos, hogy kikapcsolódj és zenét hallgass, de rengeteg olyan könyv van, amit muszáj elolvasnod, ha teljesíteni akarod az iskolai elvárásokat. (Az egyik más téma, hogy vajon miért pont azokat a könyveket kell elolvasnod, amik jelenleg a kötelező vagy ajánlott olvasmányok listáján szerepelnek…) Bár arra nincs ráhatásod, hogy mit olvass, amit a suli elvár tőled, abba van beleszólásod, hogy hogyan olvasd.

Ha sokkal könnyebben jegyzed meg a tanulnivalót akkor, ha hallod a tanár magyarázatát, vagy te magad is felolvasod, felmondod otthon a tanultakat (azaz auditív típusú tanuló vagy), akkor neked nagy segítség, hogy nem nézed, hanem hallgatod a könyveket.

Az olvasás rengeteg készséget fejleszt: erősíti a képzelőerőt, könnyebben megérted az ok-okozati viszonyokat, bővíti a szókincset, erősíti az empátiás érzéket, stb. A jó hír az, hogy a hangoskönyv hallgatása ugyanezeket a területeket fejleszti. Ugyanaz történik a fejedben, csak más úton jut be az információ. Nem a szemeden, hanem a füleden át.

Az igazán nagy előnye pedig az, hogy az egy napodban meglévő rengeteg (?) üres időt nagyon jól ki tudod használni.

Ha a napi iskolába való utazást vagy a hazafelé utat kihasználod, hogy (kötelező) könyveket hallgass, otthon már nem kell ezzel foglalkoznod, így felszabadul egy csomó időd. Vagy ha nyaralni utazik a család sok-sok órán át zötykölődtök az autóban, pár órára felveszed a fülhallgatót, meghallgatsz egy könyvet és máris kipipálhatsz egyet a nyári kötelező olvasmányok listájáról. Szóval nagyon jó időspóroló megoldás a hangoskönyv.

Lássuk, honnan tudsz letölteni hangoskönyveket. Mivel az alábbi  oldalak fő profilja a tanulás elősegítése, ingyenes a könyvek letöltése és a saját célra való felhasználása.

A  magyar nyelvű hangoskönyvek legnagyobb gyűjtőoldala a MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR. Itt 324 darab könyv tölthető le MP3 formátumban.

Természetesen angol nyelvű hangoskönyvek is letölthetőek, és ha valaki fejleszteni szeretné az angolját nem győzöm hangsúlyozni, mennyire hasznos a hangoskönyvek hallgatása! Fejleszti a szövegértést, a kiejtést könnyebben megérted és fogod tudni aztán te magad is használni, bővíti a szókincset, stb. Lehet, hogy az elején nehéznek tűnik (Úristen, én ebből semmit nem értek!), de adj magadnak egy kis időt, hidd el, minél többet hallgatsz, annál többet fogsz érteni. Innen tudsz angol nyelvű hangoskönyveket letölteni:

LIBRIVOX

LIT2GO

LOYAL BOOKS

OPEN CULTURE

PROJECT GUTTENBERG

És még két extra tipp:

érdemes a SPOTIFY-on is körülnézned, mert itt is vannak ingyenesen hallgatható hangoskönyvek.

Ha pedig szereted a meséket, vagy nyelvtanulás céljából könnyű szöveget akarsz hallgatni, akkor kezdj mesékkel, ami pedig a STORYNORY oldaláról tudsz letölteni.