Az angol állásinterjú kérdései

Az alábbiakban négy témakör szerint szedtük össze, várhatóan milyen kérdésekre számíthatsz.

 

1. Személyes jellegű kérdések

Tell me about yourself. – Meséljen magáról!

What are your strengths? – Mik az Ön erősségei?

What is your greatest weakness? – Mi az Ön legnagyobb gyengesége?

Az interjú első része az ismerkedésről szól, azonban ez nem jelenti azt, hogy túl sok és túl személyes információt kellene megosztanod magadról. Hangsúlyozd inkább a szakmai szempontból lényeges személyes tulajdonságaidat és képességeidet!

 

Néhány válaszlehetőség:

I feel that I am a very creative, ambitious person. – Úgy érzem, hogy igazán kreatív és ambiciózus személy vagyok.

I can juggle multiple tasks. For instance, when… – Egyszerre több feladattal is elbírok. Például amikor…

One of my strengths is my work ethic. When I commit to a deadline, I do everything that is necessary to deliver on time. – Az egyik erősségem a munkamorálom. Ha elkötelezem magam egy adott határidő mellett, minden szükséges dolgot megteszek, hogy időben teljesítsem a feladatot.

 

2. Kérdések a tanulmányaidról

Tell me about your education. – Meséljen a tanulmányairól!

Where did you study? – Hol tanult?

What languages do you speak? – Milyen nyelveken beszél?

Where did you study English? – Hol tanult angolul?

 

Néhány válaszlehetőség:

I graduated from the University of Szeged in 2015. – A Szegedi Tudományegyetemen diplomáztam 2015-ben.

I speak Hungarian and English. – Magyarul és angolul beszélek.

I started learning English in primary school and I have had some private teachers, too. – Az általános iskolában kezdtem angolul tanulni, és volt néhány magántanárom is.

 

3. Szakmai kérdések

Describe your previous work experience. – Meséljen a korábbi munkatapasztalatairól!

What is your greatest professional achievement? – Mi a legnagyobb szakmai eredménye?

Why are you interested in this position? – Miért érdekli ez az állás?

Why are you looking for a new opportunity now? – Miért épp most keres új munkalehetőséget?

What do you know about the company? – Mit tud a cégről?

Why are you the best candidate for this job? – Miért Ön a legjobb jelölt erre a pozícióra?

Tell me about a challenge or conflict you have faced at work, and how you dealt with it. – Meséljen egy munkával kapcsolatos kihívásról vagy konfliktusról, valamint arról, hogyan kezelte azt!

 

Néhány válaszlehetőség:

I have worked for a Hungarian company as a financial assistant for five years but the company has recently closed down. – Egy magyar vállalkozásnál dolgoztam öt évig pénzügyi asszisztensként, de a cég nemrég megszűnt.

I have always admired your company’s products. In addition, the job description focuses on communication skills, which is one of my greatest strengths. – Mindig is nagyra értékeltem a cégük termékeit. Ezenkívül a munkaköri leírás hangsúlyozza a jó kommunikációs készséget, amely az egyik erősségem.

I almost feel like the job description was written with me in mind. – Szinte úgy érzem, mintha a munkaköri leírást eleve rám szabták volna.

 

4. Az interjú lezárása

Where do you see yourself in five years? – Hol látja magát öt év múlva?

If chosen for the position, when would you be ready to start? – Ha Önt választjuk, mikor tudna kezdeni?

Do you have any questions? – Van kérdése?

Ez utóbbi kérdést biztosan felteszik neked is az interjú végén, ezért mindenképp készülj 2–3 releváns kérdéssel! Például:

 

What qualities would be important for doing this job well? – Milyen tulajdonságok lennének fontosak a jó munkavégzéshez ebben a pozícióban?

What does a typical day on the job look like? – Hogy néz ki egy tipikus munkanap?

What is your favourite part about working here? – Ön leginkább miért szeret itt dolgozni?

Hogyan készülj fel az angol interjúkérdésekre?

Bármilyen állásinterjúról elmondható: a legfontosabb, hogy felkészülten, és ha lehet, kipihenten interjúzz! Ez a te személyes reklámod helye, hiszen az állásinterjún tulajdonképpen magadat kell eladnod. Készülj fel a leggyakoribb kérdésekből! Olvasd át az angol nyelvű önéletrajzodat is! Nagyon kellemetlen lehet, ha belekérdeznek, és nem tudsz valamire válaszolni. Gyakorolj sokat, hiszen az angol nyelv miatti esetleges félelmeidet csak így tudod leküzdeni! Kérd meg egy angolul jól beszélő ismerősödet, hogy segítsen a felkészülésben! Próbáljátok el élesben a kérdéseket és a válaszokat, hogy ezek ne érjenek váratlanul téged a valódi interjún sem!

Akkor se ess pánikba, ha esetleg nem értesz mindent az interjún! Improvizálhatsz is, és természetesen nyugodtan vissza is kérdezhetsz. Koncentrálj a kérdés azon részére, amit teljes bizonyossággal megértettél, és válaszolj arra!

Ha lényeges információ maradna ki, úgyis rákérdeznek majd még egyszer, talán majd másképpen fogalmazva, hogy mindenképp megértsd. Ne gondold, hogy igaz az, hogy ha valaki gyorsan beszéli a nyelvet, akkor helyesen is beszéli azt, ezért nem érdemes sem kapkodnod, sem hadarnod!

Az interjú előtt mindenképp olvass utána a cégnek és a pozíciónak is, mert a HR-esek gyakran rá szoktak kérdezni arra, mit hallottál már róluk! Légy naprakész az aktuális munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban, valamint légy járatos a hazai és a nemzetközi gazdasági tendenciák és az éppen zajló folyamatok, események terén is. Így nem ér majd váratlanul, ha ezekre vonatkozó kérdéseket kapsz.

Forrás: szotar.net