Az angol már a múlté?

Ma már átlagosnak számít, hogy egy állásinterjún szóba kerül a nyelvtudás, a munkaadók pedig sokszor el is várják, hogy a jelentkező ott helyben bizonyítsa az angoltudását. Azonban nem csak az angolt keresik ma itthon a vállalatok: bizonyos területeken fontos lehet a német nyelv ismerete, az ukrán pedig több helyen is fontos lett az utóbbi években.

A nyelvtudás egyre jobban felértékelődik, és adott esetben nagyban belejátszhat abba is, mekkora fizetést tudunk kialkudni egy munkaadónál. Most megnéztük, milyen idegen nyelvvel lehet a legtöbbet keresni, illetve mit érdemes választani, ha valaki most szeretne elkezdeni tanulni egy új nyelvet.

Ma már a rengeteg munkakörben követelmény az idegen nyelv ismerete, ami alatt a munkaadók legtöbbször az angolt értik. Azonban nem feltétlenül csak az angol lehet hasznos, hanem más, kevésbé beszélt idegen nyelv is.

A ritka nyelvismeret pedig az igazán jól jöhet a munkaerőpiacon, hiszen az ilyen tudásért a munkaadók hajlandók az átlagos béreknél jóval többet is fizetni. Most megnéztük, hogy milyen a magyarok nyelvtudása, illetve a mely nyelvekkel lehet igazán jól elhelyezkedni, és mit látnak szívesen a cégek a jelentkezők önéletrajzán.

Nyelvtudásban az átlag alatt

Magyarország jó ideje sereghajtó az idegen nyelvek terén: egy 2016-os adat szerint csak a lakosság 42,4%-a beszélt valamiyen másik nyelvet a magyaron kívül.

Ezzel csak Romániát és az akkor még EU-tag Egyesült királyságot előztük meg, a 64,6%-os Európai Uniós átlagtól pedig messze elmaradtunk. A probléma mögött olyan rövid távon nehezen, vagy egyáltalán nem orvosolható okok húzódnak meg, mint a tanárhiány, a kevés lehetőség a külföldi nyelvtanulásra, de az is, hogy a magyar nyelvészetileg teljesen más felépítésű nyelv, mint az angol, a német vagy a francia.

Ugyan ezek az adatok már több mint öt évvel ezelőtt készültek, azóta nem volt olyan érdemi változás itthon a nyelvoktatásban, aminek köszönhetően nagyobb javulás következhetett volna be a statisztikában. Sőt, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások még jobban lecsökkentették a külföldi nyelvtanulási lehetőségeket.

A legnépszerűbb nyelvek

A KSH évente közöl adatokat azzal kapcsolatban, mely idegen nyelvet hány tanuló választja az általános iskolákban. Ez alapján a 2021/2022-es tanévben a legtöbben az angolt vették fel(437 695), ehhez képest jóval kevesebben tanultak németül (106 074), a harmadik pedig a francia volt csupán 1 839 diákkal.

Szerepelt még az általános iskolákban választott nyelveknél az olasz, a spanyol, az orosz, de még a latin, viszont mindegyiknél 1 500 volt az adott nyelven tanulók száma. A felnőtt lakosság nyelvtudásával kapcsolatban a fenti, 2016-os adatoknál nincsen frissebb statisztika, viszont a KSH népszámlálási kérdéssorában szerepel a nyelvtudás is, így remélhetőleg nemsokára többet tudunk erről is.

Mit várnak a munkaadók?

Ha arra van szó, hogy milyen nyelvet érdemes tanulni, a legtöbb embernek valószínűleg az angol jutna az eszébe, hiszen ezzel könnyű boldogulni a legtöbb országban külföldön, de itthon is a munkaadók leggyakrabban ezt várják el.

Ugyan az angol sok helyen alapelvárás, attól még jól jöhet, ha valaki más nyelven  beszél, vagy az angol mellett esetleg több idegen nyelven is magabiztos kommunikál. Aki pedig kisebb nyelveket beszél, az akár pusztán ezzel is találhat magának jól fizető állást.

Megkérdeztük több munkaközvetítőt is azzal kapcsolatban, hogy náluk milyen nyelvtudás szerepel a legtöbb hirdetésben, illetve mi számít rendkívül keresettnek. Ők is kiemelték az angol fontosságát, amibe ma már az is belejátszik, hogy sok külföldi dolgozik Magyarországon, és a velük való kommunikáció miatt is elvárás a biztos angoltudás.

Mivel sok vállalatnál dolgoznak külföldiek az angol, mint közös nyelv a legkeresettebb, és ez igaz a betanított vagy szakképzett munkaerő esetében is. Az ukrán nyelv is preferált, mert sok az Ukrajnából érkező vendégmunkás, így ha valaki a magyar mellett ukránul is beszél, az nagy segítséget jelenthet egy-egy vállalat számára

– mondta a Pénzcentrumnak a legkeresettebb nyelvtudásokkal kapcsolatban Reményi Zsuzsanna, a Prohuman hálózati igazgatója. Az angol mellett még szintén keresett a német, a francia, és az olasz, azonban ezek jóval elmaradnak az elsőtől arányban, ugyanis az álláshirdetések közel felében szerepel az angol ismerete feltételként, míg a többi viszont csak pár százalékban.

A 2022-ben meghirdetett álláshirdetések közel felében elvárás legalább egy idegen nyelv ismerete. Ebben magasan vezet az angol, a hirdetések 38 százalékában kérik valamilyen szintű ismeretét. Ezt követi jelentősen lemaradva a német (5%), még inkább távol a francia (0,3%) és az olasz (0,3%). A régiós országok nyelveit (szlovák, román, lengyel cseh, ukrán) átlagosan a hirdetések 0,1 százalékában jelölik meg feltételként

– magyarázta az álláshirdetésekben szereplő nyelvtudási feltételeket Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Forrás: Pénzcentrum