Egyszer fent, egyszer lent a nyelvtanulásban. Hogyan tanulj türelmet?

Még nem volt a Földön olyan ember, aki úgy sajátított volna el bármilyen számára idegen nyelvet, hogy időközönként ne torpant volna meg és ütközött volna nehézségekbe.

Ezt az írást tehát most mindenkinek szánom, aki épp nyelvet tanul, mert tudom, hogy néha elszáll a türelmed, a kitartásod és az akaraterőd…

Szeretném, ha azt tudatosítanád magadban, hogy ez NORMÁLIS ÉS NEM VAGY EGYEDÜL!

Mindenki átéli ezt a megtorpanást egyszer-kétszer vagy akár többször is. Az is teljesen emberi, hogy ha néha esetleg még olyan gondolataid is támadnak, hogy akkor „most inkább feladom”… (de mielőtt abbahagynád az olvasást, ne tedd, mert az üzenet csak most jön!)

Hadd hangsúlyozzam ki tehát még egyszer: nem létezik olyan ember a Földön, aki úgy tanult volna meg egy nyelvet, hogy ne ütközött volna időről időre nehézségekbe vagy kisebb-nagyobb kudarcokba …

Az üzenetem tehát a következő:

1. Fogadd el, hogy vannak nehézségek, megtorpanások egy nyelv elsajátítása folyamán.

Ezt nem kell túlmagyarázni, miért van, ez csak egy tény, szóval kérlek, ne agyald túl, hogy „tuti, Veled van a gond”.

Csak fogadd el, mint egyszerű tény és lépj tovább.

 

2. Légy magaddal türelmes!

Ha folyamatosan sürgeted magad, hogy még gyorsabban és gyorsabban akarsz eredményeket elérni, akkor valószínű, hogy pont ez fog majd lelassítani. A türelem egy nagyon-nagyon hasznos tulajdonság az élet minden területén és nagymértékben megkönnyíti a haladásodat. Sokszor amúgy az emberek azt hiszik, hogy nem haladnak egy nyelv elsajátításában, pedig napi szinten foglalkoznak vele és teljesen máshogy látják magukat, mint egy kívülálló, vagy egy hozzáértő.

Szóval nem biztos, hogy jól ítéled magadat, amikor türelmetlenül azt gondolod, hogy „Te semmit nem haladtál az elmúlt időszakban…”, mert csak egyszerűen arról van szó, hogy Te nem is ismered fel magadon a fejlődést, pedig ott van.

3. Az apró lépések hozzák meg a nagy eredményeket!

Ez a gondolat szervesen kapcsolódik az előzőhöz. A kicsi eredményből lesznek az igazi nagy eredmények és változások, valamint hozzák létre a kerek egészt, de a hangsúly ezen van: IDŐVEL!

Nem egyik napról a másikra fogod érezni a javulást a nyelvtudásodban sem, hanem legtöbbször egyik hónapról a másikra!

Én általában féléves periódusokban szeretek gondolkodni egy nyelv kapcsán, mert egy félév után már akkora változások és eredmények érzékelhetőek, amelyek mondjuk egyik hónapról a másikra még nem feltétlenül, szóval érted már miért fontos, hogy türelmes légy magaddal, ha nyelvtanulásról van szó? Szóval fel se nézz minimum fél évig és utána beszélgessünk majd az eredményeidről…

 

4. Légy büszke minden sikeredre és sikerélményedre!

Egy nyelv elsajátításában hihetetlen fontos a fokozatosság elve, hogy fokozatosan fejleszd minden készségedet, ugyanakkor a sikereid is fokozatosan fognak jönni ebből kifolyólag.

Tehát ne azt várd, hogy egyből folyékonyan beszéld azt a nyelvet, hanem légy büszke arra is, ha már tudsz mondatokat alkotni, ha már kihallod és érted a szavakat a dalokból, ha már vissza tudsz kérdezni, ha valamit nem értesz, vagy ha egyszerűen csak tudsz reagálni arra, ha valamit a célnyelven kérdeznek tőled!

A lényeg, hogy légy büszke magadra és fokozatosan várd el a sikert! 🙂

Mai útravaló:

„Annak a titka, hogy hogyan érheted el, amit akarsz, egyetlen szóban foglalható össze: KITARTÁS. A siker a megalkudni nem hajlandók kiváltsága. A hit a kitartás alapja. A siker pedig a kitartásból fakad.”