Hány angol szót kell megtanulnod, hogy elboldogulj a mindennapokban?

Van egy kérdés, amire senki sem tud válaszolni. De ami azonnal megfogható, ahogy picit másfelől közelítünk hozzá. Ez az: Mennyi idő alatt lehet megtanulni angolul és ehhez mennyi szó kell?

 

Hány angol szó kell?

 

Ha kicsit belegondolsz, te is tudod, miért lehetetlen ehhez mindenkire érvényes számokat rendelni. De! Rögtön megfoghatóvá válik mindez, ha az angol szókincs oldaláról közelítjük meg. Úgyhogy kutattunk egy kicsit: mennyi is az annyi?

 

Hány szót használ egy anyanyelvi beszélő?

 

Hiteles források egybehangzó véleménye szerint egy átlagos, főiskolát/egyetemet végzett anyanyelvi beszélő 12000-17000 angol szónak ismeri a jelentését.

 

És ugyanezek a források azt mondják, hogy ennek kb. a felét használja csak, vagyis az egy művelt anyanyelvi beszélő által használt szavak száma valahol 6000 és 8500 szó között van. A főiskola első évében még a 6 ezres szám a jellemzőbb, a 8.5 ezer inkább a végzés utánra épül fel.

 

Szintén hiteles források számolnak be (Cambridge University Press) arról, hogy egy mindennapi témákról szóló szöveg megértéséhez 3000, legfeljebb 4000 szóra van szükség.

 

És egy utolsó szám: bizonyos források pedig arról számolnak be, hogy a mindennapi élethez és munkához akár 1000 szó is elég – vagyis akár ennyivel is elboldogul egy külföldi.

 

És most lépjünk tovább, hogy megkapjuk a végső számot!

 

Hány angol szót tudsz megtanulni egy nap alatt?

 

Erre ugyan nincs általános recept, mert megint csak személyfüggő, de azért két számot ismerünk.

 

A kutatások szerint egy külföldön élő nyelvtanuló napi 2,5 új szót tanul – nem szótár mellé leülve, persze, hanem a mindennapokban.

 

A külföldi fórumokat olvasgatva napi 5 új szó megtanulása egy teljesíthető (és sokak által a gyakorlatban tarthatónak talált) cél. A poliglottak ennél persze többel, 10-20 szóval dolgoznak.

 

FIGYELEM! Itt a használatra való tanulásról beszélünk, és nem a felismerésre való tanulásról! Ez utóbbinál masszív mennyiségeket is megcélozhatsz, csak éppen semmi értelme sincs. Mert nem fogod tudni használni őket.

 

Úgyhogy hajrá! Jó szókincsfejlesztést kívánunk!