Hasznos, gyakorlati tanácsok, ha az újévi fogadalmad a nyelvtanulás :)

Tegyél rendet az asztalodon, és söpörj le mindent, amit eddig a nyelvtanuláshoz használtál, de nem vált be. Legyen az szótár, szótárfüzet, régi nyelvkönyv, bármi... Legyen letisztult rend, hogy tiszta lappal indulhass a nyelvtanulásnak 2020-ban!

 

Mi az, amit viszont érdemes odatenni az asztalra, és nap mint nap forgatni?.

Ennek a pár gyakorlati tanácsnak ott a helye az asztalodon, bármilyen nyelvkönyvet is használsz, ez lesz az, amit óriási haszonnal forgathatsz minden nap, hogy könnyebbé tegye a tanulásodat.

De mi az, amiben más lesz a nyelvtanulás idén, mint 2019-ben? Mi tartja majd benned a lelkesedést? Jogos a kérdés, hiszen minden évben rengetegen tesznek újévi fogadalmat január elején, de aztán hamar alábbhagy a lelkesedés, és újra előkerülnek a régi problémák:

 

– küzdelmes az angol tanulás

– nincs sikerélmény

– nehéz egyedül a tanulás

– nem oldódnak a gátlások

– nehéz megszólalni, és élesben is gyakorolni…

 

Utálod, hogy folyton nehézségekbe ütközöl?

• Vajon mit tehetsz, ha a munkahelyeden, vagy a szakmádban létkérdéssé válik az angol? Vajon mekkora korlátot jelenthet ez neked? És bármikor előfordulhat, hogy szomorúan kell látnod, ahogy nyelvtudás nélkül egyre elveszettebbé válsz a szakmai életben…

• Elkeseredetten veszed tudomásul, hogy a család Angliában letelepedő tagjai már angolul beszélnek egymás között, és a legújabb generáció már nem is tud magyarul.

• Máskor meg talán kínos mosollyal intesz egy, téged angol nyelven megszólító idegen felé, hogy "Bocsánat, de nem értem”, pedig igazából csak arról van szó, hogy félsz megszólalni, mert "Mi van, ha nem jól mondom? Mit fog szólni ez az ember, ha hibásan beszélek hozzá?! Biztos butának néz majd…”

Segítünk neked, hogy végre túlgördülj a kudarcokon!

 

Minden probléma gyökere a tanulás módszerében kereshető! 

 

Csak egy gyors példa…

Sokan szereznek be szótárat és szótárfüzetet a nyelvtanulás kezdetén, mert régen így volt szokás, ez volt a gyakorlat az iskolákban is. Az új szavakat úgy próbálják megjegyezni, hogy szótárfüzetbe kijegyzetelik maguknak, és egyesével tanulgatják, ismétlik nap mint nap…

De újra és újra elfelejtik a szavakat, nem működik ez a módszer. Azt szoktuk javasolni, hogy az új szavakat konkrét példamondatokba ágyazva, valódi párbeszédekkel együtt gyakoroljátok, így sokkal jobban beépül a már meglévő szókincsbe…

 

De hogyan? Egész pontosan, hogy működik ez?

 

A kötődés fontos – a szavak logikusan kapcsolódjanak egymáshoz. Az emberi agy úgy működik, hogy azokat a dolgokat képes könnyen és maradandóan megjegyezni, amelyekhez egyszerre több dolgot is tud kapcsolni.

 

Azaz, ha nem magolod a szavakat, hanem teljes egész mondatokat mondasz velük, akkor azok így kötődni fognak, és hosszú távon is megmaradnak.

 

Tipp#1: Érdemes eredeti szövegeket olvasnod, vagy hallgatnod, mert így az élő beszédet tanulod meg. Tehát, írj és mondj az ismeretlen szavakkal mondatokat.

 

Magyarul is mondatokban beszélünk, nem szavakat mondogatunk egymás után.

 

Például: szék, asztal, könyv, füzet, lámpa. Nem így beszélünk.

Inkább valahogy így hangzik egy beszélgetés:

– "Anyu, hol a füzetem”?

– "A szobában fiam, az asztal mellett a széken, ahol hagytad”.

Tízszer gyorsabban fogsz beszélni, ha így tanulsz!

 

Január, az újévi fogadalmak hónapja:

 

A mi fogadalmunk, hogy megtanítunk téged, hogyan tanulj hatékonyan angolul. Abban segítünk neked, hogy ellátunk egy sereg tanáccsal. Ezeket megfogadva biztosan állíthatom, hogy te 2020-ban óriásit fogsz fejlődni angolból!

 

Mi legyen a te fogadalmad?

 

Hogy elhagyod a régi, rossz szokásokat a tanulásban, és új szokásokat vezetsz be, amikkel végre felszabadultan beszélsz majd angolul!