Hódítanak az online vizsgák

Jelenleg 28 nyelv esetében van mód online nyelvvizsgát tenni, jelentkezni pedig az adott központnál lehet – természetesen az interneten. Ahhoz, hogy vizsgázni tudj, néhány technikai feltételt teljesítened kell. Először is telepítened kell a gépedre a nyelvvizsgaközpont által akkreditált szoftvert.

Ezzel a programmal csatlakozhatsz a vizsgaközpont rendszeréhez – és csakis ahhoz, a szoftver ugyanis blokkolja a géped távoli elérését. Vagyis kizárt, hogy valaki más gépeljen helyetted.

Az azonosítás amúgy is fontos eleme az online vizsgának. Az operátorok természetesen ellenőrzik a webkamerádon keresztül, hogy tényleg te ülsz-e a laptop/PC előtt.

Hogy elejét vegyék a csalásoknak, a legtöbb vizsgaközpont (mint például az Origó és az Euroexam) két webkamerát ír elő. Az egyik lehet a laptopodon lévő vagy a PC-hez csatlakoztatott külső kamera, ami téged mutat. A másik pedig egy ettől független, jellemzően okostelefonos kamera, ami a környezetedet mutatja. Ezzel azt ellenőrzik, hogy nincs-e rajtad kívül másvalaki a helyiségben, és nincs-e tiltott segédeszköz az asztalodon.

A személyi igazolványodat is be kell mutatnod, amin egyes online nyelvvizsgáknál egy arcfelismerő szoftvert is lefuttatnak. Ezzel még nincs vége, ugyanis billentyűzet-mintavétellel digitális ujjlenyomatot is készíthetnek. Meg fognak kérni, hogy gépelj be egy hosszabb szöveget, rajzolj az egérrel pár vonalat és kattintgass. Ez a minta ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatod.

Az írásbeli tesztfeladatokon túl a beszédkészségedről is számot kell adnod a vizsgán. Erre kétféle megoldást is kitaláltak a vizsgaközpontok. Az egyik esetben a számítógép tesz fel neked kérdéseket, amikre szóban válaszolhatsz (természetesen a teljes vizsgát rögzítik, mind a kép-, mind a hanganyagot). A másik esetben ugyanúgy zajlik a szóbeli, mint a személyes változat, csak éppen webkamerán keresztül.

Szótárhasználat az online nyelvvizsgán

A szótárhasználat nem tiltott az online megmérettetésen sem, az azonban vizsgaközpontonként változó, hogy melyik feladatnál nyúlhatsz ehhez a segítséghez. Érdemes tehát erről előzetesen tájékozódnod! Egy digitális vizsga esetében nem elvárás, hogy könyvet lapozgass: a szotar.net online szótára a nyelvvizsgarendszer beépített funkciója, így nincs más dolgod, mint igénybe venni. Hogy pontosan hogyan működik? Az alábbiakban erről olvashatsz bővebben!

A szótárakra nem, mint önmagában álló, egységes művekre kell többé tekintenünk, hanem sokkal inkább úgy, mint a nyelv használata közben elengedhetetlenül szükséges integrálható termékre. Az Akadémiai Kiadó szótárai magas színvonaluk, nyelvi gazdagságuk és nyelvtudás szerinti szegmentálhatóságuk révén beépíthetők a digitális nyelvvizsga rendszerekbe. Ezáltal a szótár az adott élethelyzetben azonnal használható és megbízható megoldást nyújt. Mindezt a lehető leggyorsabban és anélkül, hogy bárhová ki kellene lépni.

A nyelvvizsgacentrumokkal kötött együttműködéseinknek köszönhetően az online nyelvvizsgák próba- és éles vizsgáin is a Szotar.net adatbázisa segíti a munkádat. Vizsgázáskor kiemelten fontos a pontos, megbízható, gyors és mindig friss szótár.

 

Az online nyelvvizsga rendszerekben beépülő funkcióként (API-ként) jelenik meg a Szotar.net, és külön felhasználói azonosítást nem igényel. Amikor vizsgázol, automatikusan eléred a számodra használható szótárakat anélkül, hogy kilépnél a vizsgából. Az API csak azoknál a feladatoknál jelenik meg, amelyeknél a szótárhasználat engedélyezett. Ez a nyelvvizsga-centrumokkal kötött megállapodásainknak köszönhető.