Hogyan készülj fel az online vizsgára?

Laptop vagy asztali számítógép, minimum 1280×800 pixel felbontású képernyővel, Windows 7.0 vagy frissebb operációs rendszerrel. Fontos: bizonyos esetekben, mint pl. az Euroexam vizsgatípusnál, MacOS gépen nem tudsz vizsgázni!

Az ELTE Origó és a TIT-iXam Nyelvvizsgaközpont pedig minimum MacOS X 10.11 operációs rendszert ír elő. A TIT-nél akár megfelelő szintű Linux rendszeren is vizsgázhatsz.

Legalább 640×480 px felbontású webkamera és mikrofon.

Második kamerára biztosan szükséged lesz egyes online nyelvvizsgáknál, ami lehet egy másik laptop vagy mobiltelefon. Utóbbi esetben gondoskodj egy állványról is!

A laptopot és a mobilt tedd töltőre a vizsga előtt!

Ezen kívül szükség lesz egy csendes szobára, ahova senki – még véletlenül – sem léphet be a vizsga ideje alatt. Az asztalodon a számítógépeden és a perifériákon kívül nem sok mindent tarthatsz. 3 üres A4-es papír, toll, víz, zsebkendő, szótár és asztali lámpa megengedett, ugyanakkor a headset és a fejhallgató tilos. A személyidet is készítsd elő, mert bármikor kérhetik, hogy mutasd be!

Az online vizsgával az etikett szabályai nem lazultak. Vagyis ugyanúgy öltözz fel, mintha személyesen jelennél meg a vizsgabizottság előtt. Melegítőben vagy pizsamában aligha fogják engedni, hogy elvégezd a tesztet.

Ugyanez vonatkozik a stílusra is: bár az online térben hozzá vagyunk szokva a kötetlenebb hangnemhez, a vizsgán ugyanazt a tiszteletet kell megadnod a „veled szemben ülőknek”, mint a hagyományos megmérettetésen.

Mivel az online nyelvvizsga mindenkinek új helyzet, a gyakorlás elengedhetetlen. Ennek megfelelően az iTOLC vizsgák esetén ingyenes próbát is biztosítanak, ahol tesztelheted önmagad, a rendszert és a körülményeket.

Az éles vizsga előtt pedig egy konzultáción szükséges részt venned, ahol segítenek beállítani a kamerákat, ellenőrzik, hogy megfelelő-e a helyiség és a technika. A gyakorlást a TIT is hasonlóan támogatja, biztosít díjmentes konzultációt és letölthető gyakorló teszteket is (angol nyelven).

Ne halogasd tehát az utolsó pillanatra a dolgokat, mert hét nappal a vizsga előtt már mindennek kész kell lennie!

Teljes értékű vizsga

Az online vizsga sok tekintetben eltér a megszokottól, a legfontosabban azonban nincs különbség: teljes értékű nyelvvizsga-bizonyítványt kapsz, ha sikeresen veszed az akadályt. Ami azt is jelenti, hogy felvételinél ugyanúgy jár a többletpont. Abban sincs eltérés, hogy milyen típusú vizsgát tehetsz: csak szóbelit, csak írásbelit vagy a mindkettőt magában foglaló komplex vizsgát.

További jó hír, hogy bizonyos vizsgaközpontoknál, ha első nekifutásra úgy érzed, nem sikerült jól a vizsgád, felár nélkül újrapróbálhatod (ennek megfelelően két időpontot kapsz majd a jelentkezésnél).

Az eredményre pedig nem kell sokat várnod, hiszen a vizsgaközpontok legtöbbje maximum 1-2 hét alatt kiértékeli a teljesítményedet, és tájékoztat a vizsgád eredményéről.