Hogyan motiváld magad?

 

motivacio.jpg

Sokan feladják ilyenkor, pedig apró trükkökkel fenntartható a motiváció és könnyen túl lehet lendülni a nehézségeken. Hogy igazán jól megtanuljunk egy nyelvet, rengeteg időt és energiát kell befektetnünk a kívánt eredmény elérése érdekében. A tanulási folyamat során óhatatlanul lesznek holtpontok, sokszor érezzük azt, hogy nem haladunk úgy, ahogy szeretnénk. Sokan feladják ilyenkor, pedig apró trükkökkel fenntartható a motiváció és könnyen túl lehet lendülni a nehézségeken.

A motiváció nem csak döntés, hanem cselekvés

Ahhoz, hogy önmagunk leglelkesebb támogatói legyünk, be kell ülnünk a vezetői székbe megértve azt, mitől is megy a gépezet.

A miértek

Két fajtája lehet a nyelvtanulási motivációnak. Az egyik külső forrásból táplálkozik, a másik az a hajtóerő, ami belülről fakad. Mi az, ami nyelvtanulásra sarkall? Itt számos dologra gondolhatunk:

Külső faktorok:

 • nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez
 • nyelvvizsga a magasabb fizetés eléréséhez
 • mindennapi munkavégzéshez kell
 • külföldi forrásokat akarsz olvasni
 • a gyerek házijához lenne hasznos

Belső faktorok:

 • a kitűzött cél elérése miatti elégedettség
 • a folyamatos fejlődés miatt érzett boldogság
 • jó egy nyelvtanulói közösségbe tartozni, ahol a többiek is motiválnak

Mit tegyünk, hogy a miértekből hogyanok legyenek?

 1. pont: Legyen egy víziód: Határozz meg egy tiszta és érhető célt, mint mondjuk a C1-es (felsőfokú) nyelvvizsga megszerzése. Még akkor is, ha most ez távolinak tűnik segíteni fog, hogy a jelenben tudd, miért is csinálod az egészet hosszú távon!
 2. pont: Jelöld ki az utat: A legtöbben ezt a lépcsőt ugorják át, pedig ez talán a legfontosabb! Amikor már megvan, hogy pontosan mit szeretnél elérni, tervezd meg és tedd mérhetővé az odáig vezető utat. Te vagy a saját hajód kapitánya! Hogy is működik ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, egy B2-es (középfokú) nyelvvizsgát szeretnél letenni, már 2 éve tanulod a nyelvet és minden vágyad minél hamarabb levizsgázni. Ehhez először is reális és elérhető célokat kell kitűznöd.

Gondolkodjunk egyéves távlatban: jövő ilyenkorra levizsgázol – ez a hosszútávú cél. Mit kell addig tenned?

Számold ki, hány hét van odáig és építs fel egy stratégiát: ugyanúgy, mint az edzésnél, itt is különböző izomcsoportokat dolgoztatunk meg, így a nyelvtanulásnál a négy fő készséget kell fejleszteni: beszéd, nyelvhelyesség, szövegértés és hallott szöveg értése. Ez máris ad négy szempontot. Határozd meg, hogy melyik időszakban melyik készséggel foglalkozol. Például “A” héten a nyelvtanban mélyedsz el, “B” héten a szövegértésben stb. Ehhez válassz megfelelő tananyagot és egy emészthető anyagmennyiséget, amit egy hét leforgása alatt, ha törik, ha szakad meg tudsz csinálni. Tanulj, tervezz, ismételj!

Észre fogod venni, hogy az idő neked dolgozik és haladsz. Jegyezd fel a haladásod mértékét és tartsd szem előtt. Jelöld mondjuk különböző színekkel az adott gyakorlásokat egy táblázatban vagy naplóban. Látni fogod, hogy rajzolódik majd ki egy szivárvány, ami elégedett boldogsággal tölt el. Ezt mind te érted el! Fontos, hogy érzékeljük az eredményt valamilyen megfogható formában, mert ez lesz az, ami túllendít akkor, mikor mélyponton vagyunk.

3: pont: Jutalmazd meg magad: jutalmazd meg magad a kis és nagy sikerekért egyaránt. Gondolhatsz itt bármilyen apróságra, mint például egy tábla a kedvenc csokidból vagy nagyobb célok elérése esetén a fent említett nyelvi nyaralás. Akármi is legyen, az kell, hogy elismerd a saját teljesítményedet!

Mit tegyél, ha kezded elveszíteni a lelkesedésed?

Először is ne hibáztasd magad, senki sem pörög mindig száz százalékon és maga a tény, hogy a lelkesedésed hullámzó, csak azt bizonyítja, ugyanúgy ember vagy, mint bárki más! Az angolban van egy kifejezés, ami így szól: Fake it, till you make it. Nagyjából: tegyél úgy, mintha, amíg valójában úgy nem lesz! Ezt mottónak felírhatod a füzeted kezdő oldalára.

Hogy mozdítsd ki magad a holtpontról, ha elveszted a lelkesedésed?

 1. pont: Készíts Vision Board-ot : A Vision Board (avagy a vízióidat megjelenítő tábla) egy nemrégiben elterjedt módszer arra, hogyan tehetjük céljainkat az agyunk számára is emészthetővé. Az emberi agy komplex és bonyolult műveletek elvégzésére alkalmas és mint minden bonyolult szerkezet, képes elveszni a részletekben. A Vision Board segít az elménknek fókuszálni és az energiákat egy irányba terelni.

Mind tudjuk, hogy eredményt csak rendszeres erőfeszítéssel érhetünk el (aki mást mond, az rád akar tukmálni valamit). A Vision Board elemei lehetnek rajzolt, írott vagy internetről letöltött anyagok. A lényeg az, hogy személyes legyen! A nyelvvizsgás példánál maradva csinálhatunk olyan Vision Board-ot, aminek a közepén ott van a nyelvvizsga bizonyítvány amin a nevünk szerepel. Körülötte mi, ahogy mosolygunk és örülünk, a papír miatt bekövetkező eredmény megjelenítése (pl.: előléptetés) vagy egy kép, amint egy trópusi tengerparton idegen nyelven adjuk le a rendelést a pincérnek. Bármi legyen is ezen a táblán, tükrözze, amit el akarsz érni a nyelvtanulással és tedd olyan helyre, hogy naponta lásd. Így be fog épülni a “programok” közé és az agyad megtanulja, hogy ez a feladat prioritást élvez. Ne feledj határidőt szabni a célod elérésének és ezt is jól láthatóan feltüntetni a táblán!

 1. pont Kapcsolati háló: amennyiben tényleg komolyan gondolkodsz egy nyelvtanulási cél elérésében, sokszor segít, ha ezt megosztod olyanokkal, akikben bízol és tudod, hogy a javadat akarják. A családtagok és barátok gyakran képesek erőt önteni az emberbe, amikor épp egy tanulási mélyponton van és biztatásukkal hamarabb túl lehetsz az egészen. Amikor már nyílt színen felvállaltad, hogy te igenis megtanulsz valamilyen nyelven ilyen és ilyen szinten, a hozzád közelállók időről időre rá fognak kérdezni, hogy hogy is állsz a dologgal. Hidd el, neked sem lesz kedved csalódást okozni és közölni, hogy feladtad. Így, hogy tudod, támogatnak, könnyebben fogsz járni az úton.

 

+ 1 pont: 5 másodperces szabály: Mel Robbins író, aki előállt az úgynevezett 5 másodperces szabállyal, olyan módszert adott a kezünkbe, ami az álmodozás helyett a cselekvést helyezi előtérbe. Ha elbizonytalanodsz, ha lusta vagy és nincs kedved ma tanulni, ha rossz az idő és leginkább filmeznél, de tudod, vár még rád a mai hanganyag, állj fel és csináld! Ne gondolkodj, ne hezitálj, nyúlj a füzethez és a ceruzához és hajrá! 5 másodpercnyi idő az a keskeny rés, amivel kitrükközhetjük az elménket és a passzivitás helyett a cselevést választhatjuk, mielőtt az agyunk előjön egy logikus (és persze kényelmes) kifogással, miért is nem kéne nekünk most tanulni.