Hogyan tanulj gyorsan és élvezetesen idegen nyelvet?

1. Napi 5-10-20-50 szó?

Kezdjük egy kis motivációval: Arra gondoltál már, hogy ha minden nap megtanulsz 10 szót, egy év múlva hatalmas szókincsed lesz? Gondolj bele, 3650 szó már valami! De ha csak 5 szót tanulsz meg, az is egy komoly szókincset eredményez! 1825 szóval remekül lehet boldogulni!

Plusz nagyon pozitív hatása, hogy ha elhatároztad, hogy megtanulsz mondjuk 10 szót és ezt teljesíted is, növeled az önbizalmadat, sikerélményed lesz, mert végre valamit betartottál, megcsináltad, megtanultad.  Ilyen apró lépéssel is milyen messze lehet jutni, nem?

 

De nézzük a bevált módszereket:

2. Ha sokat olvasol, a szavak könnyebben megragadnak a fejedben, mert vélhetően többször találkozol ugyanazzal a még idegen szóval. Fontos, hogy ha olvasol, akkor olyat olvass, ami alapból érdekel. Az új szavakat érdemes kiemelni, bekarikázni, vagy valamelyik alább ismertetett technikával kiírni. Olvasnivalót meg az internetről is szerezhetsz, vagy vannak a könyvesboltokban kapható könnyített olvasmányok minden nyelvből. Ha engem kérdezel, én biztos nem egy híres író könyvét választanám, inkább egy pörgős krimit ajánlanék.

 

3. Bármilyen nyelvet tanulsz, lépten nyomon összefutsz vele. Használd ki!

Ha svédül tanulsz, irány az IKEA, ha németül, akkor a Rossmannban tett látogatás egész biztos hozzásegít néhány ingyen szóhoz, ha spanyolul tanulsz, irány a Zara. Érdemes az árucikkek bilétáit olvasgatni. Vagy ha nem akarsz kimozdulni, ott az internet: rákeresel egy híres márkára/ boltra és megnézed miket árulnak ott. Egész biztos, hogy gyorsan, szórakozva és észrevétlenül tanulsz majd meg néhány szót.

 

4. Hallgass az ízlésednek megfelelő zenét! 

Ez rögtön meggyorsítja a tanulást mert egyrészt hallod a szavakat kiejtve ami javítja a kiejtésedet,  másrészt ha kikeresed a dalszöveget és megpróbálod a számot énekelni is - lehet a zuhany alatt is, vagy autóban, bárhol-   az agyadba rögtön több csatornán át megy be a nyelv. Pluszban jön még az, hogy vélhetően nem csak szavak, hanem kifejezések is szerepelnek a dalban, amiket észrevétlenül tanulsz meg.  Nem rossz dolog, ugye?

 

+1: Sokan azért nem mernek megszólalni más nyelven mert megijednek a saját hangjuktól. (Ez nem vicc, tényleg van ilyen!) Ha hozzászoksz ahhoz, hogy hallod magad más nyelven beszélni vagy énekelni, bátrabban fogsz szóbaállni másokkal és végül folyékonyan fogsz beszélni! Csak bátran!

 

5. Facebook: manapság mindenki a neten meg a facebookon lóg. Használd ki ezt!

- Állítsd át a Facebookod a megtanulandó nyelvre! Először vért fogsz izzadni, de két nap után már természetes lesz hogy külföldiül van.

- Mi érdekel téged? Receptek? Hírek? Motiváció? Viccek? Autók? Keress az érdeklődésednek megfelelő Facebook oldalt, onnan is meg tudsz tanulni napi pár szót egész biztos, ráadásul nem kényszernek fogod érezni a szótanulást. Vagy ha spanyolul tanulsz, rengeteg szót tudsz megtanulni naponta ha követed a spanyoltanár oldalát, de ugyanígy már minden nyelvre van hasonló oldal, csak rá kell keresned.

6. Állítsd át a telefonodat is a tanulandó nyelvre!

 

7. Használj szótanuló kártyákat!

Itt nem feltétlen a készen kapható, nyomtatott szótanuló kártyákra gondolok, hanem akár azt is csinálhatod, hogy sima papírt felvágsz egyforma darabokra és azokra írod egyik oldalára a magyar szót, a másikra pedig a tanulandó verziót. Ha gondod van a kiejtéssel, azt is leírhatod.

A kártyahasználatnak sok előnye van: például aki nem képes nyugton ülni fél percnél tovább mert muszáj valamit mozognia, annak a szókártyás szótanulás kifejezetten jó, mert a tanulásba tesz egy kis mozgást is.

Ezen kívül további előnye, hogy nem sorban fogod megtanulni a szavakat, mint a szótárfüzetedből. "Tudom, jobb oldalon, fölülről a második szó."

Másik előnye, hogy bárhol elővehető, kis helyen elfér és nem nehéz -nyilván nem fogsz magaddal cipelni 500 kártyát :)

 

8. Online szótanulási lehetőségek is vannak!

Van egy csomó app vagy weboldal, ami direkt a szótanulásra van kitalálva. Quizlet, Duolingo, Easy Learn,  Anki  és még többszáz ilyen van. Csak keress egy számdra megfelelőt.

 

9. Szabj időkorlátot magadnak! 

Mondd azt magadnak, hogy: Most van 5 percem, ez alatt az 5 perc alatt megtanulok 10 szót!

Figyeld meg, hogy menni fog!

 

10. Szótárfüzet

Ha hagyományos szótárfüzetet használsz, legyenek színessel írva a szavak benne. Van aki úgy írja, hogy igék pirossal, melléknevek kékkel, főnevek zölddel, de szerintem a legfontosabb az, hogy jó legyen ránézni, ne visszataszító élmény legyen belenézni a szótárfüzetedbe, pont ezért fontos, hogy lehetőleg szépen írj, évek múlva is el tudd olvasni a saját írásod.

 

Sok sikert, és ne feledd: a befektetett időd és energiád mindig megtérül, illetve pont annyira fogsz haladni a nyelvtanulással, amennyi időt és energiát belefektetsz.

Forrás: https://nyelvtanarszemmel.blog.hu