Hogyan tudod a legkönnyebben megjegyezni az angol szavakat?

Azonban, miután elkezdte alkalmazni az általam javasoltakat, azt érezte, hogy hirtelen könnyebben megy neki a szótanulás. Neki is azt tanácsoltam, amit most  neked: 

A szavakat szövegkörnyezetben rögzítve tanuld meg, ne külön - külön, egyesével, ahogy azt az általános iskolában, a régmúltban tettük.

Amikor ugyanis a szavakat egyesével próbálod megtanulni, akkor kimarad egy fontos lépés, ami nélkül hosszútávon szinte lehetetlen tartós tudást elérni. 

A kötődés fontos - a szavak logikusan kapcsolódjanak egymáshoz

Az emberi agy úgy működik, hogy azokat a dolgokat képes könnyen és maradandóan megjegyezni, amelyekhez egyszerre több dolgot is tud kapcsolni. 

Azaz, ha nem magolod a szavakat, hanem teljes egész mondatokat mondasz velük, akkor azok így kötődni fognak, és hosszú távon is megmaradnak. 

Tipp#1: Érdemes eredeti szövegeket olvasnod vagy hallgatnod, mert így az élő beszédet tanulod meg. Tehát, írj és mondj az ismeretlen szavakkal mondatokat. 

Magyarul is mondatokban beszélünk, nem szavakat mondogatunk egymás után. 

Például: szék, asztal, könyv, füzet, lámpa. Nem így beszélünk. 

Inkább valahogy így hangzik egy beszélgetés: 

 

- "Anyu, hol a füzetem"? 

-"A szobában fiam, az asztal mellett a széken, ahol hagytad". 

Tízszer gyorsabban fogsz beszélni, ha így tanulsz.

Jó, ha vannak mindig kéznél levő, előre megtanult alapmondataid is. 

Erre nagyon jók a memoriterek, a szóról szóra megtanult szövegek. Ezeket a mondatokat csak egy - egy szóval kell kiegészítened, vagy egy szót kell csak kicserélned bennük, pl.: 

"A sárga füzetem a szobában van, a kék széken a nagy fehér asztal mellett." 

Sokkal gyorsabb lesz így a beszéded, mert kész mondatokat veszel elő, nem szavanként rakosgatod össze a mondanivalódat. 

 

Gondold csak végig: egy 10 szóból álló mondat esetén, ha 1 mondatot kell csak elővenni, legalább tízszer gyorsabban jut az eszedbe, mintha egymás után 10 szót keresnél elő, és még sorba is kellene rakosgatnod az egyesével elővett szavakat. 

Vagyis, ha mondatokat tanulsz meg kívülről, akkor tízszer gyorsabban beszélsz majd! 

Tipp #2: Olvass könyveket idegen nyelven. Lehet könnyített szókincsű könyv is. Az a lényeg, hogy olyan témáról olvass, ami érdekel, amit magyarul is szívesen olvasol. 

Az alapszókincs elsajátítása után élvezni fogod az olvasást. Csak azokat a szavakat nézd meg a szótárban, amelyeket többszöri előfordulás után sem értesz. 

Ha állandóan szótárazol, nem jelent örömet az olvasás. Először egyszerű, pl. szerelmes regényeket vagy könnyített szókincsű könyveket olvass!

A tanulás képessége nem kortól függ, hanem a céljaidtól és az akaratodtól. 

Rendszeresen kell vele foglalkozni, mi azt szoktuk mondani, napi minimunm 30 percet.

De! Minél többet tanulsz, annál hamarabb fejlődsz és érzed azt, hogy nem hiába gyűröd, hanem máris megvan az eredménye :)