Így készülj fel az angol állásinterjúra!

Mi előzi meg az angol nyelvű állásinterjút?

Az angol nyelvű állásinterjú előtti lépések nem sokban különböznek a magyar nyelvűektől, azt leszámítva, hogy minden angol nyelvi környezetben zajlik. Ugyanúgy meg kell írnod a jelentkezésedet, az önéletrajzod és gyakran az is, csak mindezt angolul kell tedd! Most bizonyára arra gondolsz, hogy ez még magyarul sem könnyű feladat, de ne aggódj, igyekszünk megkönnyíteni a dolgod néhány hasznos tippel!

 

Nem kell feltétlenül külföldi állásra pályáznod ahhoz, hogy angol önéletrajzot kérjenek tőled. Napjainkban gyakran előfordul ugyanis, hogy Magyarországon működő külföldi cégek vagy külföldi kapcsolatokkal rendelkező magyar vállalkozások hirdetnek meg olyan pozíciókat, ahol elengedhetetlen az angol nyelv használata, így már a jelentkezés során is megkövetelhetik az angol nyelvű önéletrajz benyújtását. A legegyszerűbb megoldás, ha lefordítod a magyar életrajzodat angolra. Ehhez szedd össze az addigi szakmai tapasztalataidat, a tanulmányaid adatait, valamint a nyelvtudásodat és a számítógépes ismereteidet! Arra is ügyelj, hogy ahol egyaránt kérnek magyar és angol nyelvű önéletrajzot, ott a két dokumentum tartalmilag és formailag is legyen azonos!

 

A motivációs levél az utóbbi években teljesen összeforrt az önéletrajzzal, szinte kötelezően benyújtandó elemmé vált a jelentkezés során. Az angol nyelvű motivációs levél célja elsősorban az, hogy felmérje, valóban tudsz-e angolul. Nem érdemes viszont próbálkozni a webről letöltött, bár helyes angolsággal megírt sablonlevelek beadásával! Tájékozódj előzetesen a cégről és a pozícióról is, és mindenképpen személyre szabottan írd meg a leveled! Kövesd a hivatalos levelek szokásos felépítését! Fogd fel úgy a motivációs levelet, mint jó eszközt arra, hogy bemutatkozhass és kitűnj a tömegből!

 

Személyesen vagy online?

A digitalizáció korában már teljesen megszokott, hogy az interjú nem személyesen, hanem online zajlik. A felkészülés során ügyelj arra, hogy nyugodt környezetet teremts magad körül az interjúhoz! Annak ellenére, hogy az otthonodban leszel, öltözz az alkalomnak megfelelően! A képernyőn a nagy mintás és csíkos ruhadarabok zavaróan tudnak hatni, ezért azokat kerüld! A ruhád és a háttér is legyen inkább egyszínű! Ne engedd, hogy a technika ördöge megvicceljen, ezért az interjú előtt ellenőrizd le a kamera, a fülhallgató és a mikrofon működését is!

 

A leggyakoribb angol interjúkérdések és -témák

Amennyiben az első akadályokat sikeresen vetted, és a jelentkezésed pozitív elbírálást kapott, a folyamatban a következő lépés rendszerint az angol nyelvű állásinterjú. Állásinterjún az ember általában akkor is izgul, ha az az anyanyelvén zajlik, angol nyelvű állásinterjún pedig valószínűleg még ennél is jobban stresszelünk. Magabiztosságot nyújthat az a tudat, hogy az angol nyelvű interjúra, csakúgy mint a magyar nyelvűre, szisztematikusan fel lehet készülni. Ahhoz, hogy az angol nyelvű interjúzás ne okozzon meglepetést, itt összegyűjtöttük számodra a leggyakrabban előforduló témákat, kérdéseket.

 

Így zajlik az idegen nyelvű interjú

Az angol nyelvű állásinterjú leginkább abban különbözik a magyar nyelven zajló interjútól, hogy nem magyarul, hanem angolul beszélsz te is, és az interjúztató is. Ez persze pont elég ahhoz, hogy a szokásosnál is jobban izgulj, hiszen nemcsak a szakmai rátermettségedről és a stresszkezelő képességedről, hanem a nyelvtudásodról is meg kell győznöd a másik felet, hiszen angolul kell kifejezned magad – ráadásul helyesen, választékosan és idegenek előtt… Ne lepődj meg viszont azon, ha az interjúztatók először magyarul köszöntenek, és csak utána váltanak át angol kommunikációra: magyar cégek esetén ez bevett szokás.

 

Az első percek rendszerint a bemutatkozással telnek. Rendkívül fontos az első benyomás, amely szakemberek szerint mindössze 10–30 másodperc alatt alakul ki, ezért személyes interjúnál például nagyon ügyelj a kézfogásodra és arra, hogyan lépsz be az irodába!

 

Az interjú elején az interjúztató – általában a cég HR-ese vagy a leendő közvetlen felettesed – bemutatja a szervezetet és a pozíciót. Ezt követően kerül sor a tapasztalataid, eredményeid és céljaid megbeszélésére. Végül pedig te is kérdezhetsz. A kérdezés lehetőségével mindenképp érdemes élned: okvetlen tegyél fel néhány kérdést, hogy kifejezd érdeklődésedet az állás és a cég iránt!

 

Az időtényező meghatározó szerepet kap az állásinterjúk kapcsán is. Egyrészt soha ne késs, inkább mindig legalább 5–10 perccel hamarabb légy a helyszínen! Másrészt vedd figyelembe, hogy az interjú időtartama általában fél és másfél óra között szokott lenni. Ennyi időd van tehát arra, hogy meggyőzd az interjúztatókat, hogy te vagy a legalkalmasabb a pozícióra. Ezért mindig gondold végig előzetesen, mivel egészítenéd majd ki az önéletrajzod szóban! Ne csak egy-két szóval válaszolj a feltett kérdésekre, de ne is fecsegj feleslegesen!