Ingyen könyv? Van ilyen?

Ingyen könyv letölthető? Ez lehetséges?

Ezek a csaló oldalak nagyon egyszerűen az emberek fukarságát használják ki. Az első ígéret teljesen egyszerű: ha itt választasz könyvet, akkor ingyen hozzájutsz majd, letöltheted az egyébként pénzért árult, jogvédett tartalmat nulla forint megfizetésével.

Jól hangzik, nem?

Kár, hogy a végén az fizet többet, aki az elején sajnálja kiadni a pénzt.

Ne higgy el mindent!

Ki lesz a ludas?

Persze tudom, most azt mondod: ez nem érint téged, aki ilyen csaló oldalaknak bedől, az magára vessen.

De sajnos, ha jobban belegondolsz, ez mégsem így történik. Mert hát ott van az olvasó, aki keresi a könyvet. Valamilyen módon eljut ezen csaló oldalak valamelyikére. És ott még érez is magában annyi elkötelezettséget, hogy pénzt ad a könyvért. Érted? Szeretné elolvasni, és hajlandó rá pénzt áldozni. De a jutalma: megcsapolják a bankkártyáját, eltűnik a pénze, nem szabadul soha az adatvadász oldaltól.

Később, ha ez megtörtént, akkor mennyi bátorsága lesz arra, hogy vásároljon bárhol az Interneten könyvet?

Azt gondolom, hogy nagyon nagy károkat tud okozni egy-egy ilyen oldal az íróknak, a kiadóknak, és egyáltalán, a szabad publikálás eszméjének, az olvasás szeretetének. Ezért úgy érzem, kutya kötelességem felhívni mindenki figyelmét erre a jelenségre.

Figyelj oda, mielőtt vásárolsz!

Természetesen vannak ma olyan, legális források, ahonnan számtalan e-könyv letölthető ingyen. Azért, mert a szerző ezeket az olvasók rendelkezésére bocsátotta. Biztos sokan ismerik a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalát. De a magyar olvasók közösségi-ajánló oldalán, azaz: a Moly-on is van fent néhány gyűjtemény, amelyben találhatsz legálisan, ingyen olvasható könyveket.

Azonban ha azt látod, hogy valaki ismeretlen személy kínál letöltésre ingyen könyvet, akkor gyanakodj!

Ha úgy látod, hogy a letöltő oldal furcsa, magyartalan, nem szabályos, akkor: gyanakodj!

Ha a “hivatalos” boltokban pénzért árult könyvet kínálja teljes egészében valaki letöltésre, akkor szinte teljesen biztos, hogy az adott oldalon minimum a szerzői jog megsértését gyakorolják.

De akár súlyosabb bűncselekmények (például a fent leírt csalás) áldozatává is válhatsz.

Légy elővigyázatos, ne add ki a bankkártya adataidat a csaló oldalaknak!