Külföldi munkavállalás

Szombaton tartották ötödik alkalommal az EU foglalkoztatási szolgálatának nemzetközi állásbörzéjét Budapesten. A mérleg: tíz nyugat-európai munkaadó, tucatnyi EU-s tanácsadó, több ezer álláskereső és továbbra is fokozott érdeklődés az angliai munkavállalás iránt. Az álláskínálat nem változott. A diplomások közül a mérnökök kapósak. Kelendőek még az építőipari szakmunkások, a szakácsok, a felszolgálók, a szobaasszonyok és a sofőrök. Helyszíni riportunk az állásfórumról.

Nagy álláskeresői érdeklődés mellett zajlott a külföldi munkát népszerűsítő állásbörze a Magyar Telekom székházában. Már a szombat reggeli induláskor megtelt az aula, majd a standoknál sorakoztak fel az álláskeresők. Az elkapott mondatfoszlányok jelzik, nagy a véglet az álláskeresői kérdésekben. Többek számoltak be a cégképviselőknek korábbi, külföldön szerzett munkatapasztalataikról, de még nem haltak ki a”bár nem beszélek nyelvet, de nincs azért nekem is valamilyen munka?” típusú kérdésfeltételek sem.

Továbbra is az Egyesült Királyság az első számú célország

Eleinte legtöbben a börzét szervező Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) „Work in the UK” (Munka az Egyesült Királyságban) standja előtt csoportosultak információra várva. Itt megérkezésünkkor majdnem húszan álltak, míg a jóléti államokként ismert svédországi és dániai asztaloknál egy-két álláskereső érdeklődött.

Mindebből úgy tűnik, továbbra is az angliai munkavállalás a sláger. Az előfeltételezés nem sokkal később az országot bemutató előadáson is beigazolódni látszik: egy gombostűt sem lehetne leejteni a teremben, pedig - mint megtudjuk - a szigetországban sincs kolbászból a kerítés. ”Ez a mostani előadás gondolatébresztő is, hogy mindenki el tudja dönteni, valóban szeretne-e külföldön dolgozni. Idegenben, más nyelven, hosszú ideig távol a szeretteinktől munkát vállalni… hát egyáltalán nem könnyű feladat ”- int óvatosságra az előadás felvezetésében Celia Pappas brit Eures-tanácsadó.

A "titkos" tanács: London helyett Aberdeen

Tovább árnyalja a képet, amikor a megélhetési költségekről tesz említést: ”London Európa második legdrágább városa. 1 kg kenyér ára 1,5 font (468 forint), míg 1 liter tej 1 font (312 forint). Hamburgert 3,8 fontért (1200 forint), míg 1 pohár sört is 3 fontért (930 forint) lehet kapni.” Hogy pozitívumokat is mondjon, hozzáteszi: „Aberdeenről ezzel szemben többnyire megfeledkeznek, pedig itt sokkal kedvezőek a kilátások. Az energiaipar miatt a régióban sok szabad álláshely van.”

A brit minimálbér jelenleg 6 font, átszámítva nagyjából 1800 forint. Szobát bérelni átlagosan havi 300 fontért (93 ezer forint) is lehet - a lakásokért már 600 fontot is elkérnek.(186 ezer forint). A megélhetési költségek ismertetését nem is hagyja szó nélkül a mellettem helyet foglaló, fiatal nő. ”Ez igaz, de az is, hogy majdnem a hazai fizetésem ötszörösét kerestem kint”- mondja a mellettem ülő hölgy halkan.

Akiket a szigetországba várnak

A 62 millió lakosú Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája pillanatnyilag 7,8 százalékon áll. A helyzet elszenvedői elsősorban a fiatal diplomások. Lehetőségek azért most is vannak. ”Idősgondozókat, gyermekvigyázókat, háztartási alkalmazottakat és szakácsokat mindig keresünk.” Utóbbiaknál - árulta el Celia Pappas - a szakemberhiány miatt a szakképzettséget illetően belefér némi kompromisszum. Nem okvetlenül gond, ha a gyakorlathoz nem társul végzettség-ha rutinos és beszél angolul, megkaphatja a munkát. Persze azért jobb, ha végzettség is van…

Diplomásként a mérnökök találhatják meg számításukat. ”Vegyészmérnökre, mechatronikai mérnökökre és az építőiparban bevethető mérnökökre nagy szükség van. Nem, élelmiszermérnököket most sajnos nem keresünk”- válaszolja meg az EURES-tanácsadó menet közben egy érdeklődő álláskereső felvetését. A brit gyakorlatnak megfelelően egyébként az alacsonyabb kvalifikációt igénylő állásokra kis szerencsével, egy telefoninterjúval már be lehet kerülni: a mérnöki állásokra viszont általában egy-három interjúkör a belépő. Jó hír a pályázóknak, hogy sem életkort feltüntetni, sem fotót mellékelni nem kell a pályázatokhoz. Ez alól csak egyetlen munkakör képez kivételt: ”Bárokban 18 éves kor alatt nem lehet munkát vállalni.”