Küszködsz az angollal? Mennyit időt szánsz rá?

Sokan nem szánnak elég időt a nyelvtanulásra, mégis eredményt várnak, nyelvvizsgára szeretnének menni. Egy új diákunk "megvallotta", hogy ő heti egy alkalommal tud leülni angolozni, és általában 1-2 óra után elfogy a türelme. Mi lehetne a megoldás? Őszintén válaszoltam neki. 

Heti egyetlen alkalommal, egy órában azért nem haladsz, mert úgy egyszerűen nem lehet. Még a szinten tartáshoz is legalább heti 1x3 óra szükséges. Neki akkor sincs rá több ideje - válaszolta. 

Lehetek könyörtelenül őszinte? Ha csak heti 1 órád van a nyelvre, akkor tedd fel magadnak a kérdést: "Tényleg meg akarok tanulni angolull?" Ha a válaszod egyértelműen IGEN, akkor felejtsd el a heti 1 órát, és tegyél többet a nyelvtudásodért, mert másként felesleges próbálkoznod - hacsak nem vagy "csodatanuló". 

Mennyi időt kellene szánnod a tanulásra? 

Heti 1 óra 5 éven át, az ugyanannyi idő és pénzbefektetés, mint heti 5 óra 1 év alatt. De legyen csak heti 2x2 óra, ez heti 4 óra. DE! 1 év alatt sokkal többet érsz el vele, mint 5 év alatt a heti 1 órával. 

A heti 4 óra tanulás eredménye: lényegesen kevesebb idő alatt sokkal nagyobb siker. Ez az összefüggés, ha nem szimpatikus, akkor is igaz. 

Hiába magyarázod meg, hogy nincs rá több időd. Ez így csak pénzkidobás és időpocsékolás. És ami a legrosszabb az egészben, hogy pár év után elmegy a kedved a nyelvtanulástól. Egyszer csak észreveszed, hogy már három éve tanulsz, és alig tudsz valamit. A heti 1 óra tanulásnak kb. ez az eredménye. 

Jó példa erre a negyvenes-ötvenes korosztály orosztudása. Az alacsony óraszám mellett lehetetlen volt megtanulni oroszul. Még azoknak sem sikerült, akik valóban akartak. Heti 3 órában is csak szinten tartás lehetséges, emiatt nyolc év tanulás után kb. ugyanott tartottunk, ahol már egy év után. 

Heti egy órában ne tanulj nyelvet - ezt nagyon gyorsan felejtsd el. Emeld meg az óraszámot legalább heti 4 órára! 

Tehát: vedd elő a naptárad most, és nézd meg, mikor lesz az a két alkalom, amikor két órát angollal foglalkozol!