Magyarok, akik lenyűgözték Angliát

Dallos József

Nem ő találta fel a kontaktlencsét, de ő volt az, aki biztonságosan és jól használhatóvá tette. A budapesti születésű orvos az ez irányú kutatásait már Magyarországon megkezdte, de a nagy áttörést már Angliába áttelepedve érte el a harmincas évek második felében. Neki köszönhetjük, hogy ma már a kontaktlencsét úgy fel lehet helyezni, hogy az egyáltalán nem ártalmas a szemnek. A karrierje során kb. 6-7000 páciensnek készített kontaktlencsét. Angliában díjat neveztek el róla.

Egy vélemény Angliából: “Szinte már természetfölötti volt az energiája. Nem ismerte a munkaidőt, állandóan dolgozott, semmi időérzéke nem volt.” (Egy munkatársa)

Korda Sándor

A Korda-stúdió névadója a Tanácsköztársaság bukása után választotta új otthonának Nagy-Britanniát, és nagyjából ugyanazt folytatta, amit itthon elkezdett, csak nagyobb léptékben: filmeket készített. A London Films stúdió megalapításával egyike volt a brit filmipar úttörőinek, és a Brit Filmakadémia az év legkiemelkedőbb filmes teljesítményének járó díjat is róla nevezte el. Családtagjaival egész kis filmes birodalmat hoztak létre Angliában, ahol a lovaggá ütött filmes leszármazottai máig is élnek.

Gera Zoltán

Gera Zoltán már a fradis időkben is a legmenőbb hazai futballisták egyike volt, de nem árt külföldre menni, ha az ember ennél kicsit többre vágyik. Gera már a kétezres évek közepe óta angol csapatok tagja. Megfordult a Fulhamben is, de az igazi kinti klubja a West Bromwich, amihez egy rövid hűtlenség után újra visszatért, és máig ott rúgja a bőrt. Gyakran pechje van a sérüléseivel, de a karrierje így is irigylésre méltó, ha pedig kimondjuk a nevét egy angol focirajongó előtt, biztosak lehetünk abban, hogy tudni fogja, kiről van szó. 

Egy rajongói komment Angliából: “He’s the magic magyar!”

Attraction

A Britain’s Got Talent (2013) győzteseinek történetét nagyjából már mindenki kívülről fújja, így erről csak annyit, hogy a Hip Hop Boyz-os és hazai Csillag születik-es kitérők után végül Anglia lett az a hely, ahol a csapat pár este leforgása alatt szupersztárrá avanzsált. A csapat azóta is épül-szépül, hogy Las Vegas-kompatibilisek legyenek, de a legnagyobb sikerük kétségtelenül a kínai újéven előadott show-műsoruk volt, amit a kínai tévés közvetítésnek köszönhetően több százmillióan láttak, Jackie Chan pedig személyesen gratulált nekik.

Egy rajongói komment Angliából: “Az előadásaitok egyszerűen mindig lenyűgöznek. Hihetetlenül profik vagytok, igazi művészek.”