Megfeneklettél? Figyelj 1 kicsit, segítünk!

A „plató helyzet” egy ismerős kategória, (olyan, mint amikor a teherautó platójára, a hosszú, egyenes részbe feldobtak volna, se fel, se le) hiába erőlködsz, tanulsz, magolod az új szavakat, kifejezéseket, nem megy semmi. A nyelvtant is kevered, legszívesebben a földhöz vágnád, mert ismét elrontottad a tesztben, pedig 100x is átnézted.

Kezd elmenni a kedved, 2 perc alatt 6 érvet is elsorolsz magadnak, hogy miért is nincs igazán szükséged a nyelvre :)

Aztán rájössz, hogy jön az állás interjú, ketyeg az óra, már csak 1 hónapod maradt. Vagy éppenséggel külföldre készülsz, és elönt a pánik, hogy nem fogod megértetni magad.

Csak nyugi! A filmek, az élőbeszéd megértése sem elhatározás dolga, hanem szívós munka eredménye. Hiába ülsz le, hogy mostantól eldöntöttem, hogy megértem a TV híradót, lehet, hogy még egy kicsit várat magára.

A jeges rémület helyett inkább lassíts a tempón! Nem biztos, hogy a vadul előrántott anyagok, az idegesen megtanult nyelvtan nyomot hagy benned. Ilyenkor inkább az lenne a célravezető, ha a kapkodás helyett lassítanál, és ismételnél.

Meglátod, rengeteg minden eszedbe fog jutni! Van olyan bonyolult nyelvtan, nehéz szóösszetétel, amit csak többszörös ismétlés után fogsz tudni alkalmazni. 

Itt az alkalmazáson van a hangsúly, nem a kipipáláson, hogy OK, ez is megvolt.

Térj vissza a sunyi nyelvtanra többször is, ne az új problémába vesd bele magad.

Nem szeretném a frázist puffogtatni az ismétlés fontosságáról, hiszen Te is tudod. A lényeg az, hogyha kampányszerű tanulást folytatsz, 5 nap hajtás után 2 nap ismétlő üzemmódot is iktass bele, mondjuk a 7végén, szombat-vasárnap.

Még egy ötlet, a végén jutott eszembe, hogy próbáld kikísérletezni, hogy az agyag mikor a legfogékonyabb, ha még eddig esetleg nem jöttél rá. Például, van, aki „reggeli ember”, korán, hajnalban vág az esze, de vannak „bagoly típusúak”, akik viszont este aktívak és azt mondják, hogy az a legjobb, a legtartósabb tudás, amit lefekvés előtt sajátítottak el. 

Biztos vagyok benne, hogy megindulsz felfelé, de ne legyél türelmetlen, adj egy kis időt magadnak. Szerintem 2-3 hét múlva meglátod felívelést, ha rendszeresen beiktatod az ismétlő szakaszt! 

Ha mégsem, akkor írj egy üzenetet, szívesen válaszolunk! :)