Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet?

Számtalan kérdést kapunk és történetek is hallunk a hozzánk jelentkező Diákoktól,  amelyekben arról számolnak be, hogy évek óta tanulnak egy nyelvet, de mégsem képesek összerakni egy épkézláb mondatot szóban és ha valaki megkérdezi őket valamiről, legszívesebben elbújnának a föld alá.

Azonban nézzük csak meg, hogy mi történik a felszín alatt: senki nem ér rá semmire. Legfőképpen nem nyelvet tanulni – így már az is nagy szerencse, ha az ember egyszer a hétvégén leül fél órát piszkálni az angolt/németet/spanyol/olaszt, mert mindig van jobb dolga. 

A Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv (mondjuk angol vagy német az egyszerűség kedvéért) 600-800 óra szükséges (ez nagyjából B2-C1 szint, azaz a felsőfok alsóbb csücske és természetesen egyénfüggő). Ha emberünk hetente fél-egy órát tanul nyelvet, akkor az évente 25-50 óra aktív tanulás (már ha annak lehet venni) – aminek azonban a nagy része az ismétlésre megy rá. Ezzel a tempóval 800 órát elérni 15-30 ÉVIG tartana – de persze ezt nyugodtan meg lehet duplázni a már említett ismétlések miatt.

Miért számold órában a tanulásod?

Mert sokkal pontosabb képet ad, hogy hol tartasz most és hogy még mennyi van nagyjából hátra a célodig.

Mi a reális?

Ha valaki becsületesen le tud ülni aktívan egy órát naponta a nyelvvel foglalkozni, akkor az havonta 30 óra, egy év alatt 360, két év alatt pedig 720 óra – ami alatt a fent leírt cél (B2-C1) elméletileg elérhető.

Ez a napi egy óra soknak tűnhet, ám a holtidők kihasználásával gyorsan összeadódik – a lényeg, hogy mindig keresd a lehetőséget a tanulásra és próbáld meg adaptálni a helyzetedhez.

Reggel van, már megittad a kávédat és van még 10 perced, mielőtt munkába/suliba indulnál? Írj gyorsan egy fogalmazást a lang-8.com-ra, amelyet mire hazaérsz a melóból/suliból, lelkes anyanyelvűek már ki is javítottak neked (teljesen ingyen).

Unod a zombiarcú embereket bámulni tömegközlekedés közben? Rántsd elő az okostelefont és ismételd át a már megtanult szavakat Ankival. (Katt ide: ANKI )

Egy zűrös nap után semmire nem vágsz jobban, mint egy kis aktív kikapcsolódásra? Futás közben egy csomó hasznos anyagot hallgathatsz (már csak azért is, mert a mozgással összekapcsolt tanulás bizonyítottan sokkal hatékonyabb)

Mennyire vagy a célodtól?

A fent megadott 600-800 óra már az az a szint, amivel simán elmehetsz a célországba dolgozni (és nem takarítani) – rajtad áll, hogy neked mi a célod. Ha ezt pontosan tudod, számolj visszafele.

Becsüld meg, hogy eddig mennyi aktív időt tettél bele az általad tanult nyelvbe, aztán vond ki az összeget a célból – és máris megvan, hogy mennyi van még hátra.

Több száz óra meredezik rád a papírról, míg eléred a középfokú angol szintet? Akkor jobb, ha most nekiállsz, mert csak úgy lesz kevesebb. Valószínűleg ez nem az, amit látni/hallani akartál – de sokkal jobb most őszintének lenni magaddal. Ez nem mindig könnyű – de kifizetődő.

Ha naponta, csak fél órát foglalkozol a nyelvvel (amit akár 2×15 percre is felbonthatsz), akkor is elméletben négy év alatt nulláról eljuthatsz egy magabiztos, erős középszintre.

És aki azt mondja, hogy ennyi ideje sincs a nyelvtanulásra, az nem is igazán akarja megtanulni a nyelvet .

Mindazonáltal ez ne vegye el a kedvedet – csak légy őszinte magaddal. Ha nem látod magadon a fejlődést, nézd meg, hogy valójában mennyit foglalkozol a nyelvvel és hogy hol kell(ene) tartanod.

Elő a papírral/ceruzával, számolj egyet, oszd be, hogy mennyit kell tanulnod naponta (így sokkal kevesebbet kell ismételned, mert folyamatosan a fejedben tartod a dolgokat) és ess neki.