Mesterséges intelligencia segíti a tanulásod

A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei fejlesztették ki azt az MI alapú, Quazel nevű applikációt, amellyel a nyelvtanulást szeretnék megkönnyíteni. Az MI felismeri, hogy a tanuló milyen szinten áll az adott nyelvből, és ehhez igazítja a beszélgetéseit, a szóhasználatot és a mondatszerkezeteket.

 A nyelvtanulás leghatékonyabb módszere, ha a képzett nyelvtanárral társalogva sajátítja el az idegen nyelvet valaki, azonban alternatívát jelenthet a zürichi fejlesztésű applikáció, amelyet egy okostelefon segítségével bármikor és bárhol használhat a tanulni vágyó.

A fejlesztők szerint a 21 nyelven tanító applikációjuk végtelenül türelmes is a tanulókkal. A szakemberek bárki számára elérhető módszert szerettek volna létrehozni, ezért fejlesztették ki a személyes nyelvoktató applikációt és chatbotot.

 A korábbi nyelvoktató applikációk elsöprő többségben írásos kommunikáción és feladatokon alapultak, de amelyek élőszóban is képesek voltak kommunikálni, azok is csak előre megadott mondatokkal dolgoztak. Azonban a közelmúlt ugrásszerű fejlődése a chatbotok terén lehetővé tette, hogy a nyelvtanár-applikáció is hasonló fejlődésen essen át. A ChatGPT és a hozzá hasonló MI-k olyan nyelvi modellekkel dolgoznak, amelyeket felhasználva egy applikáció természetes hangzású társalgást folytathat a tanulóval. (Sokan még mindig úgy fújjuk az 1960-70-es évek már akkor elavult nyelvkönyveinek sablon, és legtöbbször a való életben használhatatlan mondatait egy-egy szituációban, mintha csak verset idéznénk…)