Mire ügyelj a középfokú vizsgán?

Az első és talán a legfontosabb, hogy készületlenül ne menj vizsgára. A próbavizsgák lelőhelye az Internet, letöltöd a kiválasztott vizsga próbateszteket és a megoldásokat is.

A könyvesboltokban is tudsz gyakorló könyveket venni. Minimum 70%-os eredményt célszerű elérned, hogy nyugodt szívvel menj a nyelvvizsgára, mert kb. 10 % teljesítményvesztéssel számolunk a stressz miatt, sajnos.

A második dolog az írásbeli előtt, hogy a saját szavaidat számold le, hogy az elvárt mennyiség minden esetben meglegyen a fogalmazásnál. Nem kell a megadott terjedelemnél többet írnod, de annak viszont el kell készülnie fél óra alatt, hogy ne csússz ki az időből.

Az írásbeliről szóbelire áttérve, angolul köszönj, amikor bemész, de gondolom, ez természetes, csak a biztonság kedvéért írom ide. 😊

Amikor a társaddal a közösen a szituációs gyakorlatokat végzitek, lehetőleg ne helyeselj és érts egyet állandóan, mert ez nem hoz sok pontot a konyhára. Helyette egy pár egyszerű kifejezést tanulj meg légy szíves, pld. csak részben értek egyet veled stb.

Ha hangosan beszél és próbál a másik diák feléd kerekedni, ne ijedj meg. A tanár moderátor a vizsgán és nem fog semmilyen hatalmaskodást hagyni, közbe fog avatkozni.

A legutolsó tippem, hogy SOHA ne állj meg a beszédben. Egy 20 másodperces szünet 2 percnek érződik és az hallatlanul sok időnek tűnik egy vizsgán.

Sok szerencsét és jó felkészülést kívánok!