Ne légy szigorú magadhoz!

Ma már egyre több tanító veszi át azt a szokást, hogy nem a hibákra helyezi a hangsúlyt, hanem értékeli az apró sikereket, és ez sokkal jobban motiválja a kis tanulókat. Ahelyett, hogy pirossal aláhúznák a füzetben a rosszul sikerült, girbegurba betűket, inkább zölddel bekarikázzák vagy kipipálják azokat, amik szépen sikerültek.

 

Hogyan fordítható le mindez a nyelvtanulás témájára?

 

Próbálj meg te is a hibák és hiányosságok helyett azokra az apró sikerekre koncentrálni, amiket már sikerült elérned. Az önbizalom azzal növelhető, ha reálisan megnézzük, milyen sok mindent tudunk már.

 

A célt úgy tűzzük ki, hogy elérhető legyen. Például olvassunk el két-három mondatot tankönyvünkből, majd ismételjük el, amit elolvastunk. Ha eleinte csak lassan, de sikerül elismételni pár mondatot, akkor azzal már elindultunk a beszédhez vezető úton.

 

Nem kötelező rohanni, ha szép lassan sétálunk az úton, akkor is célba érünk. Minden egyes mondatot, amit elismételtünk, könyveljünk el sikerként. Mert valóban az.

 

Nem azt kell nézni, hogy mennyivel jobban is lehetne angolul, spanyolul, kínaiul vagy bármilyen nyelven beszélni, hanem azt, hogy mennyivel többet tudunk a semminél. Ezt kellene belátni.

 

Az otthoni tanulásban nehézséget jelenthet, hogy nem kapsz visszajelzést, nincs ott veled egy tanár. De ha valamit már jól tudsz, bátran dicsérd meg magad!  "Piros aláhúzások" helyett gyűjtsd a "zöld pipákat"!

 

A nyelvtanulás egy hosszú folyamat. A tanulási kedvünk, lelkesedésünk pedig változhat. A kedv és a lelkesedés megtartásában sokat segít, ha értékeljük a legkisebb sikereinket is.

 

A leggyakoribb ok, amiért valaki abbahagyja a tanulást, az a sikerélmény hiánya. Ha nem éri sikerélmény, akkor elmúlik a lelkesedése, a motivációja csökken, és nekiáll kifogást keresni.

 

Nagyon kevés az olyan tanuló, aki abbahagyja a tanulást, ha az jól megy neki, hiszen a sikerélmény motivál. Tudatosan kell keresnünk a lehetőséget, hogy minél több sikerélmény érjen minket.

 

Kezdjük el használni tudásunkat, akkor is, ha adott pillanatban kevésnek gondoljuk. Gyűjtsünk tudatosan sikerélményeket, így lelkesítsük magunkat.