Nyelvtanulás=fájdalom és szenvedés?

Tényleg szeretnéd elmondani neki, hogyan érzel? Akkor a motiváció már megvan! Azonban, ha a tanulás minden perce kínlódás, előbb-utóbb át fogod értékelni az új munka, vagy az esetleges kapcsolat fontosságát.

Találd meg azt, ami téged igazán leköt, legyen az zene, film, olvasás, vagy nyelvoktató játékok.

 

Az, hogy a megfelelő stratégia és a tanulás élvezete mennyire létfontosságú eleme a nyelvtanulásnak, egy 2011-es publikációban is nyilvánvalóvá vált: a University of Hong Kong kutatói ebben azt vizsgálták, mely nyelvtanulási stílusok és stratégiák a leghatékonyabbak az angolt tanuló diákok körében.

 

Azt találták, hogy a leghatékonyabb nyelvtanulók többsége a kommunikatív stílus követője volt, akik olyan stratégiákat alkalmaztak, mint az anyanyelvűekkel való társalgás, angolul történű tévénézés, a nyelv tanórán kívüli használata, hallás utáni szótanulás.

 

Ennek ellenpontját a tekintély-orientált tanulók képezték, akik főként az órán hallottakra hagyatkoztak, de nem alkalmazták a nyelvet tanórán kívül. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a siker és a bukás közötti különbséget leginkább a nyelvtanulás iránti attitűd teszi:

 

a hatékonyabban tanulók a kommunikáció eszközeként tekintenek a nyelvre, élvezik a tanulást és nem csak a tanórák keretein belül foglalkoznak vele, míg a kevésbé effektív nebulók inkább kötelességként tekintenek erre a számukra kínkeserves procedúrára. Ennek tükrében valóban fontos, hogy motiváltak legyünk, és találjuk meg a számunkra leghatékonyabb tanulási stratégiát.