Októbertől diákhitel a nyelvtanuláshoz


 

A hitelt várhatóan október 1-jétől lehet majd igényelni, az aktív jogviszonnyal bíró egyetemi és főiskolai hallgatók mellett a már végzett hallgatók is élhetnek a lehetőséggel. A kért hitelt egy hónap elteltével folyósítják. A felvehető maximális összeg 500 ezer forint lesz - ismertette.

Azt nem nézik, milyen módon szerezte meg a diák a kívánt  diplomához szükséges nyelvtudást.

Bugár Csaba hozzátette: a Diákhitel 1 kamatával (jelenleg 2,2 százalék) lehet felvenni a hitelt, és ha egy éven belül sikerül letenni a nyelvvizsgát, akkor a Diákhitel 2 kamata, azaz a 0 százalék lép életbe. A BAR-listások nem igényelhetik ezt a hitelt - fűzte hozzá a vezérigazgató az MTI kérdésére, aki úgy számolt, első körben mintegy 3 ezren veszik majd igénybe ezt a lehetőséget.

A jövőben a diploma megszerzését segítendő a nyelvtanuláshoz is igényelhető lesz a diákhitel - közölte Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten újságírók előtt.

Bartos Mónika kifejtette: kiemelt cél, hogy biztos alapokon nyugvó idegennyelvtudást szerezzenek a fiatalok.

Számukra ugyanis komoly versenyhátrányt jelent, ha ezzel a tudással nem rendelkeznek. A nyelvi diákhitel komoly segítséget jelent majd a versenyképes nyelvtudás megszerzéséhez, egy újabb lehetőség a fiatalok és a családok támogatására - mondta. Felidézte azt az intézkedést, amellyel a kormány a 9-11. évfolyamos diákok számára kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulási lehetőséget biztosít.

Az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria és Franciaország mellett Kínába, Máltára, Írországba is utazhatnak majd a diákok. Az első külföldi nyelvi kurzusokra ősztől lehet jelentkezni, az első csoportok jövő nyáron utazhatnak.

A 9. és 11. évfolyamos gimnazisták és szakgimnazisták az angol, a német, a francia és a kínai nyelvet gyakorolhatják nyáron, a kéthetes külföldi nyelvi kurzusokon – mondta az Info Rádiónak Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusok szervezéséért felelős miniszteri biztos.

Hozzátette: a diákok hét ország közül választhatnak, az Egyesült Királyság mellett Írországba, Máltára, Franciaországba, Németországba, Ausztriába és Kínába utazhatnak.

Minden jelentkezőnek biztosítanak helyet, viszont az utazáshoz bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Mint kifejtette: ajánlást kérnek az iskolától, emellett szükség van a család hozzájárulására és minimális nyelvtudásra is.

Anyanyelvi tanároktól tanulhatnak majd külföldön a diákok, és a programban figyelni fognak arra, hogy minőségi szolgáltatást biztosítsanak, ennek érdekében az adott országok nagyköveteivel is felvették a kapcsolatot. A diákokat családoknál helyezik majd el.