Óriási botrány Angliában. Kitoloncolhatják a magyarokat?

A britek unióból való kilépése már hosszú hónapok óta bizonytalanságban tartja a szigetországban élő uniós állampolgárokat. Időnként felröppen egy-egy hír, ami aggodalomra, vagy pánikra adhat okot. Jelenleg a brit kormány egy új szabályozása csapta ki a biztosítékot, miszerint lehetősége van az államnak arra, hogy kiutasítsa Nagy-Britanniából azokat az uniós állampolgárokat, akiknek nincs teljeskörű (CSI) egészségbiztosítása.

Egy jogász által megjelentetett tájékoztató szerint viszont nagyon ellentmondásos az intézkedés. Arra figyelmeztet, hogy azok az uniós polgárok, akiket az új rendelet szerint nem illet meg a tartózkodási jog, azok között vannak diákok, és brit polgárok házastársai is. A legtöbb uniós polgár jogosult az NHS (ami szintén egy egészségbiztosítási forma), ezért sokaknak nem volt a fontossági listájának a tetején, hogy azonnal kiterjessze a biztosítását.

A hír kirobbanása óta pánik hullám söpört végig az uniós polgárokon az Egyesült Királyságban az Independent szerint. Nagyon sok ember írt és kommentálta a helyzetet, a cikket megosztotta egy Facebook csoport is, akik kampányolnak az intézkedés ellen. Itt sok diák kifejezte az aggodalmát, mivel nagyon sok egyetemista tanul Nagy-Britanniában, és nagyon sok brit állampolgárnak a házastársa olyan uniós polgár, aki nem dolgozik. Az új szabályozás szerint nagy a kockázata, hogy őket kiutasítják az országból.

Mint ahogy a diákok többsége, én sem voltam tisztában azzal, hogy követelmény a CSI. Annak ellenére, hogy Skóciában fejezem be a PhD tanulmányaimat, nincs jogom itt maradni az országban, hogy a brit államnak adózzak, és nekik kamatoztassam a tudásomat. Úgy érzem, az uniós polgárokat most másodrendűnek kezelik, senki sem törődik a jogainkkal, és a családjainkkal, akik nagyban függnek tőlünk. Nagy a bizonytalanság, nem tudjuk, mit hoz a holnap"

- mondta a brit lapnak egy Skóciában élő német PhD hallgató.

"Számomra az is nagy kérdés, hogy a héten Svédországba utazom workshopra, és ha az egynapos utazásom után visszajövök az Egyesült Királyságba, akkor az bűncselekmény? Nagyon ijesztő a helyzet" - írta egy másik uniós polgár.

A jogász, akinek a tájékoztatására kirobbant a botrány, felesleges pánikkeltésnek nevezte a minisztériumi intézkedését. Szerinte az az egyik legnagyobb baj vele, hogy egy kalap alá veszi például a lengyel hajléktalant, és a brit bankigazgató francia feleségét, és nem tartja valószínűnek, hogy ezt az intézkedést tényleg használni fogják.

Pont ma délelőtt a magyarországi brit nagykövet is próbálta csitítani a kedélyeket. Ugyan nem a témában szólalt fel a nagykövet, de amit mondott ebben az esetben is nyugalomra adhat okot.

Az elszakadás nem az ellentétekről, és főként nem a bezárkózásról szól, a cél elsősorban a jó partnerségi viszony kialakítása. Éppen ezért Nagy-Britannia a tárgyalások során mindkét fél számára előnyös megállapodásra törekszik majd"

- emelte ki HE Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a "Portfolio - RICS Valuation and Investment 2017" konferencián. A nagykövet azt is leszögezte, hogy a szigetország továbbra elkötelezett a tőke és munkaerő szabad áramlása mellett, azt ezt szolgáló gazdasági és politikai szövetség kialakítása azonban az előttünk álló időszak kihívása.

Közeli kapcsolatra törekszünk majd a jövőben is az unió tagországaival; az EU-t ugyan elhagyjuk, de Európát nem" - szögezte le a nagykövet.(Forrás: Pénzvilág)