Pluszpontok nyelvvizsgáért

Többletpontot különböző jogcímekre lehet kapni, de a legfontosabb szabály, hogy így legfeljebb 100 pontot szerezhettek.

A többletpontoknak két fő csoportja van: a jogszabály alapján kötelezően adandó, illetve a képzési területenként adható pluszpontok.

A kötelezően adandók közé tartoznak az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért, vagy valamilyen rászorultsági alapon megszerezhető pluszponok.

 

Ezen kívül adható többletpont tanulmányi versenyeken elért helyezés után, esetleg sporteredményre, amiket természetesen csak adott szakokon fogadnak el. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha a jelentkezőnek van egy OKJ-s végzettsége.

A többletpontra jogosító helyzetet igazolni kell, tehát legkésőbb a dokumentumok pótlásának végső határidejéig (július 12.) csatolandó a jelentkezési dokumentumokhoz. Ide tartozik a versenyeredményt igazoló papír, a nyelvvizsga-bizonyítvány, illetve a rászorultságot, fogyatékosságot igazoló dokumentumok.

A felsőoktatási felvételi eljárásban nem lehet ugyanazt az eredményt többször értékelni: amennyiben a jelentkező ugyanazon eredmény alapján több jogcímen is jogosult lenne többletpontra, a számára legkedvezőbbet veszik figyelembe.

A többletpontok rendszerének részletes táblázatát megtaláljátok a Felvin.

Forrás: Eduline