Reptéri szituációk utazáshoz :)

#1: angol reptéri szituációk általános jelzések és szavak a reptéren

Ahogy a légiközlekedési is, úgy a repterek nyelve is az angol, ezért nagyon font angol reptéri szituációk helyes ismerete. Szerencsére, hogy eljuss úti célodhoz a reptereken elég pár egyszerűbb kifejezést ismerned.

Terminal –  terminál, repülőtéri nagy váró épület – Mielőtt bármit is tennél, nézd meg a repülőjegyeden, melyik terminálból fog a géped indulni (pl. Budapesten, ha jól tudom a 2A és a 2B terminálok vannak.)

Departures board – induló járatok listája:

Miután megérkeztél a megfelelő terminálba, keresd a DEPARTURES feliratot valamilyen kijelzőn (ez a departures board), ezen fogod találni az induló járatok listáját és a te járatoddal kapcsolatos információkat úgy, mint:

flight number – járatszám

check in desk – utas felvételi pult, ahol a jegy és poggyászkezelés zajlik

gate – beszállító kapu

További hasznos kifejezések a kijelző teljes megértéséhez:

status –  helyzet, állapot. Tehát mi van most a gépeddel, amin a következők állhatnak:

now boarding – beszállás. Ami annyit jelent, hogy mehetsz a kapuhoz (gate) és felszállhatsz a repülőgépre

delayed – késik. Ezért várj tovább és figyeld a táblát.

cancelled – járat törölve

Megjegyzés: érdemes odafigyelned, hogy az induló járatok listáját a DEPARTURES feliratú kijelzőn érdemes keresned és véletlen sem az ARRIVALS felirattal ellátotton. Kivéve, ha nem vársz a reptéren egy hazaérkezőt, mert ez ARRIVALS feliratú kijelző az érkező járatok listáját tartalmazza.

#2: Reptéri utas felvétel szituáció

Checking In – utas felvétel / becsekkolás.

You must check in at the check-in desk. Tehát az utas felvételt az utas felvételi pultnál kell intézned (ha nem tetted meg előzetesen online). Itt fogják ellenőrizni a jegyedet – ticket és az útleveledet – passport, valamint lemérik, elveszik és feladják a csomagjaidat – luggage.

Eddig a pontig sok beszélgetésre nem lesz szükség, esetleg megkérdezik hová utazol. Az egyetlen probléma, ami itt előfordulhat, hogy túl nehéz a csomagod. Ekkor a jegykezelő – attendant – megkér, hogy fizess a többletsúlyért, ami például így hangozhat:

I’m sorry sir/madam, but your bags are too heavy. You must pay an extra £30. – Elnézést Uram/Hölgyem, de a táskái túl nehezek. 30 font túlsúly díjat kell fizetnie.

Your luggage exceeds the specified weight. That’ll be £54.00. – Az Ön poggyászai meghaladják az előírt súlyt. Ez 54 fontba fog kerülni.

Nem igazán van értelme vitatkozni, amit tehetsz, hogy kifizeted az extra díjat, vagy ha kiállsz a sorból és újrarendezed bőröndjeidet. A következőkben egy tipikus angol reptéri szituációt olvashatsz, benne pedig hasznos angol kifejezésekkel az utazáshoz.

Reptéri utas felvétel szituáció - angol kifejezések utazáshoz

Attendant (jegykezelő): Good evening madam, where are you flying to? – Jó estét asszonyom, hova tetszik utazni?

Traveller (utas): Good evening. I’m going to Manchester. – Jó estét, Manchesterbe utazom.

Attendant: Can I see your ticket and passport please? – Láthatnám a jegyét és az útlevelét kérem?

Traveller: Of course, here they are. – természetesen, itt vannak.

Attendant: Okay. And I see you have two bags to check in. Could you put them on the conveyor, please? – Rendben, ahogy látom, két táskát szeretne feladni a repülőre. Feltenné őket a futószalagra?

Traveller: Sorry? – Tessék? / Elnézést, nem értettem, meg tudná ismételni?

Attendant: Could you put your bags here? Okay. Oh, unfortunately this second bag is too heavy. There is an additional charge of £20. – Ide tudná tenni a táskáit? Rendben. Oh, sajnos ez a második táska túl nehéz. Ez (a túlsúly díj) további 20 fontba fog kerülni. (A charge helyett a következő kifejezéseket is használhatják a költségre / díjra: fee / tariff / cost.)

Traveller: Oh, I see. Can I pay by card? – Áh, igen látom. Fizethetem bankkártyával?

Attendant: Yes, madam. – Igen asszonyom.

Traveller: And can I take my backpack onto the plane? – és felvihetem a hátizsákom a gépre?

Attendant: Yes, that’s fine. You are allowed on carry-on bag. – Igen a kézipoggyász megengedett.

Traveller: And where do I go now? – és most hová kell mennem?

Attendant: All of the information is on the departure board. Enjoy your flight. – Minden információ megtalál az induló járatokat jelző kijelzőn. Kellemes utat kívánok!

#3: Biztonsági ellenőrzés repülőtéren

Egy másik angol reptéri szituáció a biztonsági ellenőrzés (airport security). Ez a reptéri történések egy picit feszültebb szituációja. Tudjuk, hogy sem a kézipoggyászban (carry-on bag) sem a zsebedben (pocket) nem szabad éles tárgyat (sharp object) vagy folyadékot (liquids) vinni.

A következőkben egy tipikus reptéri biztonsági ellenőrzés szituációját olvashatod angolul.

Biztonsági ellenőrzés repülőtéren - angol reptéri szituáció - kifejezések utazáshoz és nyaraláshoz

Security guard (biztonsági őr): Take your shoes and belt off. – Vegye le a cipőjét és az övét!

Security guard: Do you have any electronics in your bag? Laptop? Ipad? Hairdryer or straighteners? Take them out and put them in the tray. – Van a táskájában bármilyen elektronikus eszköz? Laptop, Ipad, hajszárító vagy hajvasaló? Vegye őket elő és tegye a tálcára/rekeszbe kérem!

Security guard: Step forwards please. – Lépjen előre kérem. (ilyenkor kérnek meg, hogy fáradj a fémérzékelő kapuhoz). Ha bármilyen probléma merül fel, akkor megállítanak és feltesznek pár kérdést, erről szól a következő reptéri szituáció:

Security guard: Is this your bag? – ez az Ön táskája?

You: Yes. – Igen.

Security guard: Did you pack it yourself? – Ön csomagolt be?

You: Yes. – Igen.

Security guard: Has anybody tampered with your bag? – Nyúlhatott valaki a táskájához? (például, hogy beletegyen valamit, amit nem szeretnél)

You: No. – Nem.

Security guard: Do you have any sharp objects or liquids in here? Anything that shouldn’t be in here? – Tartalmaz bármilyen éles tárgyat vagy folyadékot? Bármit, aminek nem kéne benne lennie?

You: No. – Nem.

Security guard: What about these bottles of shampoo. – Mi a helyzet ezekkel a samponos dobozokkal?

You: I’m sorry, I forgot they were there. – Sajnálom, elfelejtettem, hogy azok ott vannak.

Miután kivették és egyes esetekben kidobták a problémás tárgyat, mehetsz is tovább. Ilyenkor nem érdemes vitatkozni a reptéri biztonsági őrrel a szigorú szabályok miatt.

Ezek után a repülőtéri szituációk többsége egy egyszerű és remélhetőleg élvezhető folyamat lesz. Lehet, ilyenkor elmész vásárolni a vámmentes boltokba vagy iszol egy kávét, üdítőt.