Százezreket fizet, aki késik a nyelvvizsgával

A képzésük költségének a felét ki kell fizetniük azoknak az állami finanszírozású hallgatóknak, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukat. A diploma megszerzéséhez viszont nem elég befejezni a képzést és államvizsgázni: teljesíteni kell a nyelvvizsga-kötelezettséget is.

A szabály a hallgatói szerződések 2012-es bevezetésével lépett életbe. Hallgatói szerződést már nem kell aláírni, a kérdést a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szabályozza, abban ugyanaz áll, mint ami a szerződésekben volt.

A diák felelőssége

A diák felelőssége, ha nem volt tudatában annak, hogy a képzési idejének másfélszerese alatt diplomát, nem pedig csak államvizsgát kell szereznie, válaszolta Hoffmann Rózsa, amikor megemlítettük, hogy ezzel sok hallgató csak most szembesül. Az információ eddig is nyilvános volt, benne volt a hallgatói szerződésekben, a felsőoktatási törvényben, és az intézmények is elmondták a hallgatóknak.

Még nincs szó tömegekről

Bíznak abban, hogy a hallgatók tudják: a képzési idejük másfélszerese alatt a nyelvvizsga-követelményt is teljesíteniük kell, mondta az Origónak Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségi tagja.

Forrás: ORIGO