Szókészlet "halmozás"

Sőt, még az is előfordulhat, hogy egy ideig az egyik fajta módszer jön be, majd megunod vagy elveszted a motivációdat, ezért ilyenkor érdemes frissíteni és új dolgokat kipróbálni. Legyél rugalmas és nyitott az új dolgokra!

Akkor lássuk a módszereket:

1. Szövegkörnyezetben tanuld a szavakat!

A szavak sosem magukban állnak, nem lógnak a levegőben, hanem kapcsolódnak a környezethez, ezért azokat úgy is tanuld meg! Nem elég magát a szót ismerned, azt is tudnod kell, hogyan, mikor és mivel használd. (Egyébként a megkérdezett személyek legtöbbje kihangsúlyozta a szövegkörnyezet fontosságát, nem hiába tettem az első helyre.)

2.  Találj ki történetet a megtanulandó szavak köré!

Nem kell ehhez írói vénával rendelkezned, egyszerűen csak ágyazd a megtanulandó szót valamilyen történetbe.  Ilyenkor nem csak a képszerű megjelenítés (elképzeled a szavakat), hanem a szereplők, a helyszín, az érzelmi töltet, és a humor is mind-mind segít a memorizálásban.

3. Ismételj!

Tudom, ez olyan nemszeretem dolog szokott lenni, de nem muszáj, hogy ez monoton és gépies legyen. Ismételd a szavakat úgy, hogy írsz velük mondatokat, sokat olvasol, és ott előbukkannak a szavak, kimondod őket hangosan, néha átpörgeted a szótárfüzetedet és szúrópróba szerűen megnézed, ismered-e az adott oldalon a szavakat,  beszélgetés közben használod fel őket, stb.

4. Használj hanganyagokat!

Minél jobban érdekel a téma, amit hallgat a tanult idegen nyelven, annál könnyebb lesz odafigyelni és annál könnyebben tudod ismételni a régi szavakat és felszedni az újakat.

5. Figyeld meg a környezeted!

Ha ülsz a buszon vagy gyalogolsz az utcán nézd meg, mit viselnek az emberek, írd le magadban a tanult idegen nyelven! Milyen tárgyakat látsz, azok milyenek, mit csinálnak? Például látsz egy babkocsit toló nőt az utcán, tudod, hogy van a babakocsi szó az adott idegen nyelven? Ha nem, jegyezd föl magadnak, és később nézz utána! Bár ez a módszer nagy önfegyelmet igényel, az eredmény nem várat magára. Ráadásul “holt” időben, mindenféle segédeszköz nélkül gyakorolható.

6. Olvass!

Olvass, olvass és olvass! Már egészen a kezdő szinttől! Először olvass gyerekkönyveket, képregényeket, aztán haladj a nehezebb (de számodra érdekes!!) olvasmányok felé.

7. Használj szótanuló programokat!

Mint például az ANKI, mivel nagyban megkönnyíti számodra azt, mikor és hányszor kell egy szót ismételned ahhoz, hogy ne felejtsd el. Ezek a programok úgy vannak megírva, hogy egy algoritmus irányítja, mikor kell feldobnia az adott szót, hogy még épp a felejtés előtt ismét a szemed elé kerüljön. (spaced repetition)

8. Használj hangoskönyveket!

Ha egyszerre követed a szemeddel és hallgatod a szöveget, “két oldalról rohamozod a várat”. Nagyon hatékony tud lenni, főleg az olyan nyelveknél, ahol más a szó leírt alakja és a kiejtése (pl. angol, francia).

9. Minden nap foglalkozz vele!

Sokkal-sokkal-sokkal hatékonyabb, ha minden nap egy keveset foglalkozol a nyelvvel, mintha egyszer egy héten leülsz két órára tanulni. Mivel a szavak tanulásának egyik sarokpontja az ismétlés, könnyen belátható, hogy napi szinten tíz percet ismételni célravezetőbb, mint vasárnaponként megpróbálni mindent behozni.

10. Használj szókártyákat!

Azzal, hogy kézzel írod le a szavakat, sokat segítesz a memorizálásnak, mert az izommunka is hozzájárul az emlékezéshez. A szókártyákra teljes mondatokat vagy kifejezéseket írj, ne csak magában a szót. A kártya egyik felén magyarul, a másikon az idegen nyelven legyen a kifejezés. Minél gyakrabban nézd át a pakkot! Azokra a kártyákra, amiket nem tudtál, tegyél valamilyen jelölést, hogy lásd, mit kell még többször átnézned.

11. A zene segít

Tudtad, hogy zene több agyrészt aktivizál, mint a nyelv? Ha a kedvenc zeneszámaid szövegén keresztül tanulod a szavakat és kifejezéseket, a jelentésen és a szövegkörnyezeten kívül a ritmus és a dallam is segít a memorizálásban.

12. Mivel jár a szó?

Sok szó állandósult kapcsolatban van más szavakkal, ezért így “szőröstül-bőröstül” érdemes őket tanulni. Pl. angolul a flock szót érdemes úgy megtanulni, hogy flock of sheep (birkanyáj) vagy a burst szót úgy, hogy burst into laughter (nevetésben tör ki).

13. Használj ki minden alkalmat a gyakorlásra

Ha összeszámolnád, egy nap mennyi időt töltesz utazással, sorban állással, és úgy egyáltalán üresjáratokkal, megdöbbennél, mennyi időd megy így el. Pedig ezeket is ki lehetne használni tanulásra, így nem az esti, fáradt órákat kell a nyelvtanulásra szánnod. Utazás közben szuper jól lehet telefonos alkalmazásokat használni (Quizlet, szójátékok, ANKI, Duolingo), konkrét nyelvtanuló alkalmazásokat használni (angoltanulós applikációk), podcasteket hallgatni, youtube-ot, instát, FB-ot követni az adott nyelven (lásd fent), vagy akár olvasni is.

Igen, az  idegen nyelven való olvasás nagy vesszőparipám, mert eszméletlen sokat segít a nyelvtanulásban, és tényleg észrevétlenül lopózik be a tudás a fejedbe. Tudsz idegen nyelvű könyveket (is) letölteni, de bármilyen angol nyelvű internetes oldal, újság, blog, cikk is jó ahhoz, hogy idegen nyelven olvasva tanulj.

14.  Legyen elérhető távolságban a tanulnivaló!

Ha annyi erőfeszítést kell csak tennünk, hogy kinyújtjuk a kezünket és máris ott van egy nyelvkönyv, sokkal valószínűbb, hogy belelapozunk/belemélyedünk, mintha minden egyes alkalommal elő kéne pakolni mindent. Amikor van öt-tíz szabad perced, szinte önkéntelenül nyúlsz a telefonért. Ha viszont ott a telefon mellett a nyelvkönyved is, lehet, hogy átfut az agyadon, hogy ezt a tíz percet most inkább tanulással töltöd. Ahogy egy cukrászdában is előtted a csábító választás lehetősége, úgy próbáld meg tudatosan megteremteni magadnak azt a helyzetet otthon, hogy ne csak a szórakozást jelentő dolgok, de a tanulást elősegítő dolgok is előtted legyenek. Minél kevesebb erőfeszítést kell tenned, annál könnyebben állsz neki a tanulásnak.

15. Még egyszer: szókártyák!

Természetesen léteznek a szókártyáknak digitális verziói is, aminek nagy előnye, hogy a telefon mindig kéznél van, így akár buszra várakozás közben, egy-egy üres fél órában is át lehet pörgetni a paklit. Ilyen alkalmazások például az ANKI, a Flashcards+ vagy a Quizlet.

Lehet, hogy elsőre ez így nagy falatnak tűnik és azt gondolod, túl sok munkát igényel a szókártyák gyártása, pedig valójában nem több, mint a hagyományos tanulás esetén, az eredmény pedig messze több és stabilabb tudás. A rendszeresség csodákra képes, de csak bizonyos idő eltelte után fogod érezni a hatását. Addig is legyél kitartó, gyártsd és pörgesd át a szókártyáidat következetesen, és meglátod, a kívánt eredmény nem marad el!

 

Forrás: https://www.mindenmegtanulhato.hu