Tippek, hogy ne add fel

Szintén fontos, hogy ne csak heti 2-3 alkalommal foglalkozz vele, hanem minden nap, még akkor is, ha néha csak 10 percet találsz rá. Fontos, hogy minél gyakrabban kerülj kapcsolatba a nyelvvel, és elmerülj benne!

Természetesen fontos, hogy értsük a nyelvtani szabályokat, és a nyelvórák – ahogy ez a kutatás is kimutatta – eredményre vezetnek. Ugyanakkor ahhoz, hogy mélyebbre ássuk magunkat a nyelv elsajátításában, és folyékonyabban beszéljük, fontos, hogy minél több időt próbáljunk meg „nyelvi környezetben” tölteni. Ehhez manapság már nem is kell külföldre utaznod, rengeteg alternatíva közül választhatsz:

Nézz sorozatokat/filmeket eredeti nyelven! Ezáltal nemcsak új kifejezéseket, szavakat sajátítasz el, de egyre kevésbé találod majd furcsának a szavak hangzását, és egyre könnyebben érted majd meg a párbeszédeket. Még hatékonyabb lehet ez a taktika, ha nem a magyar-, hanem a tanult nyelv feliratát használod, vagy, ha egyáltalán nem teszel feliratot. Először szinte biztos, hogy elkeserít majd, hogy úgy érzed, egy szót sem értesz, de meg fogsz lepődni, milyen gyorsan sikerül majd megtalálnod az elhadart párbeszédek értelmét.

A hallás utáni szövegértés egy másik hatékony módja, ha hangoskönyveket hallgatsz. Ráadásul ezt akár a napi hosszas metrón zötykölődés közben is megteheted, így kevésbé tűnik majd unalmasnak (és véget nem érőnek) az út.

Ha útközben mégis inkább zenét hallgatnál, hallgass anyanyelvű előadókat, és hazaérve próbáld meg lefordítani a dalszövegeiket!

Mindig legyen nálad egy zsebszótár, ha az adott országba utazol. Így, ha találkozol egy szóval, amit nem értesz, könnyedén le tudod csekkolni, ráadásul, mivel hozzá tudod kötni az így megtanult szavakat/kifejezéseket egy konkrét emlékhez és helyszínhez, valószínűleg hatékonyabban memorizálod őket.

A zsebszótárat azonban akár a hétköznapi tevékenységek során is állandósíthatod: például, amikor bevásárolsz, megnézheted, hogy mondják a kosaradba kerülő termékeket az adott nyelven.

Olvass magazinokat, újságokat, híreket idegen nyelven! Ha nagyobb nehézségekbe ütközöl… máris hasznát veheted a táskádban lapuló zsebszótárnak! Ha pedig már könnyedén boldogulsz a magazinokkal, bátran vágj bele egy (könnyített) regény olvasásába!

Ha van ismerősöd, akinek az anyanyelvét próbálod megtanulni, kezdj el levelezni vele, de manapság rengeteg „PenPal”, azaz levelezőtárs-kereső oldal áll rendelkezésedre, ahol az anyanyelvű levelezőtársak rengeteg tanáccsal segíthetik a tanulást.

Ha pedig elsőre kiver a víz annak a gondolatára, hogy valaki tényleg ELOLVASSA, amit írsz, akkor tartsd meg magadnak! Próbálj meg azon a nyelven naplót vezetni! Így ráadásul nemcsak a veled történteket tudod felidézni, de nyomon tudod követni, hogyan fejlődött az íráskészséged.

Legyen egy tanulótársad! Ez lehet a testvéred, egy barát, vagy akár egy kolléga, ez csak rajtad áll. Azonban rajta keresztül nemcsak, hogy interaktívabb lesz a folyamat, és tudtok együtt gyakorolni, de motiválhatjátok is egymást: ha látod, hogy ő több energiát fektet a dologba, és ennek megfelelően gyorsabban is fejlődik, az téged is arra sarkallhat, hogy behozd a lemaradást!

Fedezz fel nyelvtanulást segítő alkalmazásokat, vagy honlapokat, mint például az 5perc Angol, vagy a Duolingo, amellyel tényleg játék a tanulás!

Ha mégis úgy érzed, neked „rossz a nyelvérzéked”, ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket, melyben a nyelvtanulás sikerességét befolyásoló (de semmi esetre sem meghatározó) genetikai tényezőkről írtunk.

Via: The Atlantic; The Guardian; Science Daily; TEDEd; Sciencemag; SCIENTIFIC AMERICAN; Effective Language Learning

Forrás: pszichoforyou.hu