Trükkök az írásbeli vizsgához

Levél

Gyakori hiba, hogy mennyiségileg megvan a levél, de nem a megadott 4 témapontról szól. Figyelj oda arra, hogy egyik témapont se hiányozzon a leveledből!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy-egy adott témapont múlt időben, esetleg feltételes módban van. Pl.: a barátodnak írd meg, hogy hol szeretnéd eltölteni a nyári szünetedet – ekkor ne azt írd le, hogy hol jártál a nyáron, mint egyfajta élménybeszámoló. A kérdés feltételes módú, ezért a válaszod is legyen az!

A fogalmazás jellegű feladatoknál nagyon fontos a forma, a szerkesztés és a szerkezeten belüli gondolkodás. Szabadon megfogalmazott, rendezetlen gondolatokat csak a vázlatíráshoz használj, de a végső írásmű legyen jól megszerkesztett, strukturált!

Szövegértés (szöveg-kiegészítés)

Sok esetben egy-egy kérdésre 3-4 mondatot is megadnak a vizsgázók válaszként. Itt leggyakrabban elég csak szavakkal, legfeljebb egy mondattal válaszolnod!

Általában a szövegben szépen előre haladva, sorrendben találhatók a válaszok az adott kérdésekre (ritka a sorrendcsere), ezért ha már a szöveg közepén jársz, de még mindig nem találod a választ az első kérdésre, az „gyanús”.

Nem kell minden ismeretlen szót az első olvasás során kiszótároznod! Először olvasd el a szöveget, gondold végig, hogy milyen információ kell a megoldáshoz. Csak akkor szótározz, amikor beazonosítottad, hogy az olvasmány melyik részén kapsz választ a kérdésre! Ha csak a szükséges szavakat szótározod ki, rengeteg időt nyerhetsz!

Teszt (Hiányos szöveg az elemek megkeresésével)

Ha nem érted lexikailag a hiányos szöveget, próbáld meg csupán nyelvtani szemmel nézni. Mindig akad egy-egy múlt idő, vonzatos ige, illetve az angolban erőteljesen kötött szórendet vonzó kötőszó, stb. Tehát ha alig értesz valamit a szövegből, a nyelvtani szabályokat ismerve a 20-ból legalább 6-8 szót akkor is be tudsz helyettesíteni!

Tesztnél fontos, hogy ne csak azt válaszd ki, hogy melyik a jó válasz, hanem azt is indokold meg magadnak, hogy a többi miért nem jó. Figyelj a szófajokra, gondold végig, hogy milyen szófajú, alakú szó hiányzik!

Fordítás

Ügyelj a mondatok közötti kohézióra! Sokszor egy kötőelem (így pedig, tehát, ebből következik stb.) hiánya miatt „B” hibát kell adni.

Hasonlóan sok a „B” hiba egy-egy kimaradt jelző vagy más szó miatt. Ennek hiányában is értelmes a mondat, de az előírásoknak megfelelően pontot kell levonni. Célszerű a végén még egyszer átfutni a szöveget, így ezek a kimaradt szavak talán pótlásra kerülnek. Pl.: Az egyetem (leleményes) professzora egy (frappáns) megoldást talált a felmerült problémára.