Új céljaid vannak 2023-ra?

– küzdelmes az angol tanulás

– nincs sikerélmény

– nehéz egyedül a tanulás

– nem oldódnak a gátlások

– nehéz megszólalni, és élesben is gyakorolni…

Utálod, hogy folyton kudarccal szembesülsz?

Vajon mit tehetsz, ha a munkahelyeden, vagy a szakmádban létkérdéssé válik az angol? Vajon mekkora korlátot jelenthet ez Neked? És bármikor előfordulhat, hogy szomorúan kell látnod, ahogy nyelvtudás nélkül egyre elveszettebbé válsz a szakmai életben…

Elkeseredetten veszed tudomásul, hogy a család külföldön letelepedő tagjai már angolul beszélnek egymás között, és a legújabb generáció már nem is tud magyarul.

Máskor meg talán kínos mosollyal intesz egy angol nyelven megszólító idegen felé, hogy "Bocsánat, de nem értem”, pedig igazából csak arról van szó, hogy félsz megszólalni, mert "Mi van, ha nem jól mondom? Mit fog szólni ez az ember, ha hibásan beszélek hozzá?! Biztos butának néz majd…”

Segítünk, hogy végre túlgördülj a kudarcokon!

Minden probléma gyökere a tanulás módszerében kereshető! Tapasztalom, hogy a nyelviskolánkban, a felnőtt korosztály milyen megkönnyebbülve érzi magát, amikor megosztom velük, mi is az, amit el kell hagyni az otthoni tanulás során, és mire kell valóban koncentrálni.

Csak egy gyors példa…

Sokan szereznek be szótárat és szótárfüzetet a nyelvtanulás kezdetén, mert régen így volt szokás, ez volt a gyakorlat az iskolákban is. Az új szavakat úgy próbálják megjegyezni, hogy szótárfüzetbe kijegyzetelik maguknak, és egyesével tanulgatják, ismétlik nap mint nap… De újra és újra elfelejtik a szavakat, nem működik ez a módszer. Azt szoktam javasolni, hogy az új szavakat konkrét példamondatokba ágyazva, valódi párbeszédekkel együtt gyakorolják, így sokkal jobban beépül a már meglévő szókincsbe…

De hogyan? Egész pontosan hogy működik ez?

A kötődés fontos – a szavak logikusan kapcsolódjanak egymáshoz. Az emberi agy úgy működik, hogy azokat a dolgokat képes könnyen és maradandóan megjegyezni, amelyekhez egyszerre több dolgot is tud kapcsolni.

Azaz, ha nem magolod a szavakat, hanem teljes egész mondatokat mondasz velük, akkor azok így kötődni fognak, és hosszú távon is megmaradnak.

Tipp#1: Érdemes eredeti szövegeket olvasnod vagy hallgatnod, mert így az élő beszédet tanulod meg. Tehát, írj és mondj az ismeretlen szavakkal mondatokat.

Magyarul is mondatokban beszélünk, nem szavakat mondogatunk egymás után.

Például: szék, asztal, könyv, füzet, lámpa. Nem így beszélünk.

Inkább valahogy így hangzik egy beszélgetés:

– "Anyu, hol a füzetem”?

– "A szobában fiam, az asztal mellett a széken, ahol hagytad”.

Tízszer gyorsabban fogsz beszélni, ha így tanulsz!