Utazás : útbaigazítás angolul

Lehet, lemerül az aksid vagy a jelerősséggel van probléma, ilyenkor jó, ha tudsz útbaigazítást kérni angolul a helyiektől. Lássuk is milyen angol kifejezéseket érdemes tudnod, hogy el tudj jutni úti célodhoz nyaralásaid során.

 

Keress egy helyi lakost, aki nem tűnik túl elfoglaltnak és szólítsd meg így: Excuse me… – Elnézést…

Amikor keresel valamit: I’m looking for… – …-t keresem

Ha meg akarsz bizonyosodni, hogy jó irányba tartasz-e, akkor ezt kérdezd: Is this the right way to…? – Ez a helyes út a …-hoz?

Ha szeretnéd tudni milyen messze van valami:

How far is it to the airport? – Milyen messze van a repülőtér? vagy

How far is it to the beach from here? – “Milyen messze van innen a strand?

Amikor valami közeli helyhoz kérsz útbaigazítást angolul: Could you tell me where the nearest tube station/bus stop/train station is, please? – Meg tudná mondani, merre van a legközelebbi metrómegálló / buszmegálló / vasútállomás?

A metróban: Which line do I take for Westminster? – Melyik irányba menjek a Westminster felé?

Ha téged kérdeznek meg útbaigazításért turistaként: sorry, I’m not from around here – ne haragudjon, nem vagyok idevalósi

 

Az irányok megértése angolul az útbaigazítás során:

Megkérdezni, hogy merre menjünk viszonylag egyszerű, azonban a választ megérteni sokszor nehézkes. A leggyakoribb angol kifejezések, amit utazásod során hallasz ilyen szituációkban a következők:

 

go straight ahead/forwards until… – Menj egyenesen, amíg…

it’s this way – ez az az út

turn right/left at… – Fordulj jobbra/balra… (valaminél)

take the first right/left… – Fordulj be az első lehetőségnél jobbra/balra

go down there – menjen le arra

turn right at the crossroads – forduljon jobbra a kereszteződésben

carry on until you see… – Menjen tovább, amíg meg nem látja a … (valamit)

you’re going in the wrong way/direction – rossz irányba megy

continue straight ahead for about a mile – menjen egyenesen tovább kb. egy mérföldet

It’ll be on you left/right – az ön bal/jobb oldalán lesz.

 

Gyakorló játék tippek útbaigazításhoz angolul:

utazáshoz: Ha mégis okostelefonunkkal közlekednénk nyaralásunk során, kérjük meg útitársunkat, hogy navigáljon Ő minket az alapján angolul.

otthonra: Bekötött szemű barátunkat/ismerősünket/gyermekünket vezessük végig A pontból B-be, mely között akadályokat kell kerülgetnie, mindezt a különböző irányadásokkal angolul. Jó gyakorlás és még jobb móka.

Bonyolult útbaigazításra emlékezni nem könnyű még az anyanyelvünkön sem, pláne nem angolul. Fontos, hogy beszélj picit lassabban, hogy a helyiek rájöjjenek, hogy nem vagy idevalósi és lehet meg is kell ismételniük mondandójukat.

A legegyszerűbb módja az útbaigazítás kérésének angolul a “stop/start megközelítés”, amikor több embert is megkérdezel, amíg eléred úti célodat.

Két dolog miatt is javasolnám egyébként, hogy hagyd a GPS-t egyébként:

Ha már külföldön vagy, lépj ki a komfort-zónádból és gyakorold a nyelvet. Bátran kérj útbaigazítást angolul, legfeljebb nem segítenek. Viszont, ha igen, akkor máris gyakoroltad kicsit az élő nyelvet és fejlesztetted tudásod, ezt nem kapod meg egyetlen GPS-től sem.

Másrészt lehet olyan tippeket, útvonalakat mondanak a helyiek, amikkel sok más izgalmas helyszínt is felfedezhetsz, amikre a GPS-szel nem leltél volna rá.

Forrás: Angol Intézet