Változások a nyelvvizsgák háza táján

Nem könnyítésről van szó, csak arról, hogy megszűnt a nehezítés

Néhány nyelvvizsgaközpont (például a BME, a Corvinus és az Origó) úgy döntött, hogy novembertől nem nehezíti tovább a vizsgázók életét, hanem elfogadja azt a gyakorlatot, amelyet több nyelvvizsgaközpont több mint 15 éve követ.

Mostantól náluk sem érvényes a háromszor 60 százalékos szabály. Tehát a vizsgázóknak nem kell külön az írásbelin, a szóbelin és az összesített pontszámban is egyaránt legalább 60-60 százalékot teljesíteni ahhoz, hogy megkapják a sikeres vizsgabizonyítványt.

Az egyes nyelvi készségeket külön-külön értékelő vizsgarészek (ezek az írás-, olvasás, hallás és beszédkészség) sikeresen teljesítettnek tekinthetők, ha azon a vizsgázók az elérhető pontszámok legalább 40 százalékát megszerzik. Az összes feladat pontszámainak összesítése esetén azonban legalább 60 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy sikeres, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt kaphassanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magasabb pontszámmal teljesített vizsgarész most már ezeken is kompenzálhatja a gyengébb, de legalább 40 százalékos teljesítményt.

A 60 százalékos összteljesítmény kritériuma továbbra is fönnmarad, így a változás nem jelenti azt, hogy a nyelvvizsgák általánosságban könnyebbé váltak volna.

A külön-külön 60 százalékos teljesítési minimumra korábban se igazán volt jó magyarázat, viszont mindig volt pár nagyon peches vizsgázó akiknek a tudása nagyon ingadozó, ők ezen túl már nem fognak pont emiatt elcsúszni.

Kilóg a sorból a TELC, itt továbbra is feltétel az írásbeli és szóbelin a külön-külön 60 százalékos minimum.

A teljes cikk itt olvasható:

http://m.eduline.hu/nyelvtanulas/2016/12/1/Tenyek_es_tevhitek_a_nyelvvizsgak_korul_B6EF6J#utm_source=eduline.hu&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel-2016_12_07&utm_content=article-title