Hírek 1/12

Sokunkra igaz az, hogy könnyebben tanulunk meg valamit, ha nem csak elmondják nekünk, vagy leírják, hanem képekkel is illusztrálják. Ezáltal jobban rögzülnek a dolgok, könnyebben emlékszünk rájuk később. Nem véletlenül kapni képes szótárakat. Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy milyen könyveket érdemes erre a célra beszereznünk?

Addig sokan eljutnak, hogy megvesznek egy nyelvkönyvet, olvasgatják, páran bele is hallgatnak egyszer-kétszer a hanganyagba. Azonban azok közül, akik egyedül akarnak tanulni, sokan nem mernek hangosan megszólalni, beszélni, próbálgatni kimondani az elhangzott mondatokat, amit meghallgattak.

Az eddigi tapasztalatok szerint sokan úgy vágnak bele az online vizsgába, hogy nem tanulmányozták alaposan a technikai és egyéb követelményeket. Hogy te még véletlenül se ess ebbe a hibába, összeszedtük a legfontosabbakat. Kezdjük a technikai kritériumokkal:

Úgy döntött úgy az Oktatási Hivatal, hogy 2020. május elsejétől négy vizsgaközpont jogosulttá válik távolról végezhető online vizsgákat tartani. Ezek a következők: az iTOLC Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, az Euroexam Vizsgaközpont és a TIT-iXam Nyelvvizsgaközpont.

Alapfokon (B1 szinten) már kellemesen el lehet kommunikálni. Tapasztalatom szerint van egy úgynevezett alapelvárás, ami elég lehet egy sikeres vizsgához és van a “hivatalosan” elvárt szint...

A középfokú nyelvtudásról akkor beszélünk, ha az alapszintű nyelvtant (gondolok itt a B1 szinten elvárt szerkezetekre) kevés hibával, magabiztosan használjuk és emellett megpróbálkozunk összetettebb szerkezetekkel is, még ha azok nem mindig tökéletesek is.

Az állásinterjú során az egyik cél az, hogy a lehető legpozitívabb képet igyekezz kialakítani magadról, ezért mindig készülj fel rá előre! Jó hír, hogy az interjúkérdések gyakran ismétlődnek, ezért ha kellő időt és energiát fordítasz a felkészülésre, magabiztosan szerepelhetsz majd az állásinterjún is.